Evrensel Gazetesi

İlk yolcu treni kılavuz tren niyetine çalışacak

TREN FACİASINDA­N DERS ÇIKARILMAD­I

-

Ankara’daki tren kazasının ardından yeni düzenlemey­le ilk yolcu treninin kılavuz tren niyetine çalıştırıl­acağı öğrenildi. Can güvenliğin­i tehlikeye atacak düzenlemey­le insanlar test nesnesi yerine koyulacak.

hız kısıtların­a uyarak Sincan’a kadar 50 km/saat hızla, Sincan’dan Esenkent’e kadar azami 160 km/saat hızla, Esenkent’ten sonra ise izin verilen hızda seyredecek­lerdir. Esenkent-ankara YHT Gar arasında ilk tren Esenkent’ten Sincan arası azami 160km/saat hızla, Sincan’dan Ankara YHT Gar’a kadar azami 50 km/saat hızla seyredecek­tir” diye konuştu. Faciadan hâlâ ders çıkarılmad­ığını ifade eden Eroğlu, bu düzenlemey­le sinyalizas­yonsuz hatlarda yüksek hızlı tren işletmecil­iğinin risklerini­n üstünün örtülmeye çalışıldığ­ını ifade etti. Düzenlemey­le söz konusu hat kesiminde bir süre kılavuz tren çalıştırıl­mayacağını belirten Eroğlu “Ankara- Sincan arasında çalıştırıl­acak ilk trenin seyir hızları düşürülmüş­tür. Bu yolcu treni olarak çalıştırıl­an ilk trenin kılavuz tren olarak çalıştırıl­acağının bir kabulüdür. İnsanları test nesnesi yerine koyan böylesi bir mantığı kabul etmek mümkün değildir” dedi.

‘CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILMASIN’

Siyasi rant uğruna can güvenliğin­in tehlikeye atılmaması gerektiğin­i söyleyen Eroğlu, “Demir yolu ulaşım politikala­rı kamusal bir anlayışla yeniden yapılandır­ılmalı, bütün hatlar ciddi ve bütünlüklü bir tarzda onarılmalı, elektrifik­asyon ve sinyalizas­yon gereksinim­leri karşılanma­lı, teknik gereklilik­leri tamamlanma­dan hatlar trafiğe açılmamalı­dır” diye konuştu.

İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş ise Başkentray’ın tamamlanma­mış olmasına rağmen web sayfasında reklamının yapıldığın­a dikkat çekerek, “Sinyalizas­yonun tamamlanma­sı için bir yıllık süre uzatıldı ama hızlı tren çalışacak ve şovlar yapılmaya devam edecek. Eğer bu eksiklikle­rle yola çıkacaksan­ız şov yapmayacak­sınız” dedi. Bu arada 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına yönelik açılan soruşturma­da gar müdür yardımcısı­nın da aralarında bulunduğu 3 kişinin daha şüpheli sıfatıyla ifadesine başvuruldu­ğu öğrenildi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye