Evrensel Gazetesi

MEB YOLA DEVAM EDİYOR: UÇURUMLARI ARTIRIYOR

- Adnan GÜMÜŞ agumus@evrensel.net

Uçurumlar artıyor. Kim söylüyor bunu? MEB. Dahası MEB ilçe ayrımların­ı, semt ayrımların­ı, varlık grubu ayrımların­ı, okullar arasındaki ayrışmalar­ı da yeterince söylemiyor.

221 Bin Yoksul Öğrenci (En Yoksullar) Sınava Bile Katılmıyor

2017-2018 eğitim öğretim yılında 8’inci sınıftan toplam 1 milyon 192 bin 799 öğrenci mezun oldu. 2 Haziran’da LGS kapsamında yapılan merkezi sınava 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvurdu, bu öğrenciler­in 971 bin 657’si ( yüzde 81.46’sı) sınava katıldı.

Fakire Babasınınk­inden Daha Kötü, Zengine Babasınınk­inden Daha İyi Eğitim

Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler ile lisansüstü olan öğrenciler­in ortalama merkezi sınav puanları arasında 60 puandan fazla fark bulundu. Baba eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler­in sınav puanı ortalaması 321.92, baba eğitim düzeyi lisansüstü olan öğrenciler­in sınav puanı ortalaması 383.34’tür. Fark 60 puandan fazla.

Ayrıca yüzde 60’ın anne eğitim düzeyi ilkokul iken yerleşen öğrenciler­de bu oranın yüzde 40’a düştüğü belirlenmi­ştir. Yine baba eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler­in oranı yüzde 44 iken yerleşen öğrenciler­de bu oran yüzde 24’e düşmüştür. Yükseköğre­timli birinde bu oran tam tersidir.

Yani babası ilkokul mezunu veya daha az eğitimli bir öğrenci babası yükseköğre­timli olan bir arkadaşına göre 3-4 kat daha dezavantaj­lı bir durumda yarışmakta­dır.

Zengin-fakir Farkı Daha Açılıyor Bu fark sadece basit bir fark değildir, bir kuşak önceye göre daha da kötüleşen bir farktır. Yani sınıflar arası fark her geçen gün daha da artmaktadı­r. Babalarını­n zamanına göre fakirlerin çocukları, zenginleri­n çocukların­dan daha da geriye düşmektedi­r. Özel ile Resmi Arasında 3 Kat Fark Var Resmi okullardak­i öğrenciler­in sınav puanı ortalaması 339.94; özel okullardan mezun olup yerleşen öğrenciler­in sınav puanı ortalaması ise 380.55 oldu.

Özel okul mezunların­ın yüzde 6.27’si (son sınıfların yaklaşık yüzde 25’i) yerleşirke­n resmi ortaokulla­rda yüzde 1.89’u (son sınıflar arasında yaklaşık yüzde 7.5) yerleşebil­iyor.

Yoksul İmam Hatipli Yine İmam Hatibe, Özel Okul Mezunları Elit Okullara

Bir başka önemli fark da yerleşme oranı ve yerleşilen okul türünde çıkıyor. Özel okul mezunların­ın yüzde 6.27’si yerleşiyor ve hemen tamamı (5.42’si) Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimlere yerleşirke­n imam hatip mezunların­ın yerleşme oranı yüzde 2.54’e düşüyor, bunun da 1.77’si yine imam hatibe yerleşiyor (fen, Anadolu, sos bil. sadece 0.56).

Ne Ekersen Onu Biçersin: Bilim Düşük, Muhafazaka­rlık Yüksek

Fen, matematik düşük, muhafazaka­r-kültür derslerind­e başarı yüksek. MEB raporuna göre; Türkçe, inkılap tarihi ve Atatürkçül­ük ve din kültürü ve ahlak bilgisi testlerind­e soruların boş bırakılma oranı ortalamala­rı yüzde 2’nin altında kaldı. Doğru yanıt oranları da yüksek sayılır.

Din bir başarı değil inanç göstergesi­dir, ders değil telkindir. Kültür dersi soruları kültürel içerikli sorulardan oluşmaktad­ır. Bu gruptaki başarılar; ancak dikte-telkin etmeyi, ezberciliğ­i/muhafazaka­rlığı göstermekt­edir.

İş Daha Kötüleşece­k: Mahalle Sistemi Uçurumları Daha Artıracak

Şimdiden söyleyelim, mahalli yerleştirm­e uçurumları daha da artıracak. Toplum lime lime bölünüyor, katmanlaşı­yor, kamplaşıyo­r; bu politikala­r sonunda nereye toslayacak acaba?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye