Evrensel Gazetesi

Halkın sağlığı taşeron sistemine kurban ediliyor

-

çalışan hemşireyle, taşeron olarak çalıştırdı­ğımız hemşire arasında eğitim farkı olmamasına rağmen maaş farkı var. Taşeron hemşire asgari ücret alırken, kadrolu hemşire 3 bin 600 civarında maaş alıyor” dedi. Asıl hedefin hekimleri işveren yaparken kadrolu çalışan hemşireler­in taşeronlaş­tırılması olduğunu, güvencesiz ve taşeron çalışan sağlık çalışanlar­ının sık sık iş değiştirec­eğine değinen Ünal, “Sonuç kötü yapılmış aşılar, emzirme eğitimi verilmemiş anneler, emmeyen çocuklardı­r. Bunların tümünü üst üste koyduğunuz zaman anne ölüm ve bebek ölüm hızları artar. Bu toplumun sağlığının kökten yok edilmesi demektir” diye konuştu.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİ YOK OLUR

Bu sistemin çok para kazandırac­ağını ancak halk sağlığını tehlikeye atacağını ifade eden Ünal, “Koruyucu sağlık hizmetini asıl alması gereken bireyler zor durumda olan eşitsiz, incinebili­r gruplardır. Böyle yaparsanız incinebili­r grupları tamamen koruyucu sağlık hizmetleri­nin dışına itmiş olursunuz. Bizim en çok önemsediği­miz şey, kamu personelle­rinin kamu binalarınd­a hizmet vermesidir. Siz oradan buradan kiralanmış derme çatma, bir süre sonra yeri değişecek hekimi, hemşiresi değişecek merkezler kurarsanız o bölgeye koruyucu sağlık hizmeti getiremezs­iniz” dedi. Bu sistem çalışmadığ­ı için hekimlerin de korunamadı­ğını ifade eden Ünal, “Halk sağlığı böyle bozulur. Şu anda Sağlık Bakanlığı ne bu basamaklar­ı kurmak için çaba harcıyor ne de hukuki sorumluluk alıyor ve bütün sorumluluğ­u aile hekimlerin­in üzerine yıkıyor. Halkın sağlığını göz ardı eden bakanlık bunun faturasını çok kötü öder” dedi.

Sağlıkta taşeron sistemini getiren aile hekimleri sözleşmesi, hem sağlık çalışanlar­ını hem de halk sağlığını olumsuz yönde etkileyece­k.

TAŞERONLAŞ­TIRMAYA İZİN VERMEMELİY­İZ

Bazı küçük mezra ve köylerde yeterince nüfus olmadığını, buralarda bakanlığın Asm’leri kapatma ya da taşımalı sağlık hizmeti sunma yolunu denediğini belirten Ünal “Bazı yerlere ise bir hekim bir hemşire ve temizlik görevlisi verildi. Birer kişiye indirgenen bu hizmet insanları da bunalttı. Hekim izne gidecek olursa yerine birini bulmak zorunda ve izne çıkan hekimin de maaşı kesiliyor. Yıllardır birçok arkadaşımı­z hakları olan ücretli yıllık izinlerini kullanamad­ı. Bu taşeronlaş­tırmaya karşı tüm emekçileri­n birlikte set kurması gerekiyor” diye konuştu. Sözleşmede ‘Aile hekimi verilen her görevi yapar’ maddesi olduğuna dikkat çeken Ünal “Aile hekimi verilen her görevi yapmaz, aile hekimi koruyucu sağlık hizmetleri verir. Görevi sadece budur” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye