Evrensel Gazetesi

‘Beklenen Marmara depremiyle alakalı değil’

-

Yalova’da 4.5 büyüklüğün­deki deprem Bursa ve İstanbul’da da hissedildi. İstanbullu­lar ve Bursalılar deprem sırasında kısa süreli panik yaşarken İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Marmara’da beklenen depremle herhangi bir alakası yok” dedi.

Marmara Şube Başkanı Engin Er de bölgedeki fay hatlarının aktif olduğunu belirterek, “Bölgenin genelinde depremsell­ik anlamında yüzde bin üzerinde bir artış var. Bu küçük sarsıntıla­r, olası büyük bir depremin uyarıcısı olabilir. Çınarcık’ta meydana gelen deprem, İstanbul ve Bursa faylarının arasındaki bir hat. Bölgenin tamamında bir hareket var. Bu bölgenin Marmara Denizi ve Bursa üzerinden geçen fayların aktif olduğu görünüyor” ifadelerin­i kullandı.

‘BİR STRES BİRİKİMİ, GERİLME ARTIŞI VAR’

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise “17 Ağustos depremi sonrası Yalova açıklarına kadar kırılan Kuzey Anadolu fayının batısında özelikle Yalova’dan İmralı Adası’na kadar uzanan alanda bir stres birikimi, gerilme artışı var 17 Ağustos’tan kaynaklana­n. Bunu nereden biliyoruz; buradaki çok sayıda küçük deprem takip edildiği zaman bugün deprem olan alanda bir yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Bu yoğunlaşma bir stres birikimini­n olduğunu gösteriyor.” diye konuştu. Depremin Marmara’da beklenen depremle alakalı olmadığını belirten Tüysüz, “Bu deprem, Marmara’da beklediğim­iz büyük İstanbul depremi ile alakalı değildir. 30 Kasım’daki 4.2 depreminde­n sonra onu izleyen artçı depremler oldu, giderek küçüldüler. Bu da aynı sistem içerisinde meydana gelen bir depremdir.” açıklaması­nda bulundu. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye