Evrensel Gazetesi

İZBAN’DA grev kırıcılığı kararı bugün verilecek

- Metehan UD İzmir

KARŞIYAKA 1. İş Mahkemesi İZBAN’DAKI grev kırıcılığı­yal ilgili bilirkişi heyeti ile birlikte İZBAN Genel Müdürlüğün­de keşif duruşması kararı aldı. Mahkeme nihai kararı pazartesi verecek.

Demiryol-ış’in İZBAN’DA eğitmen kadrosunda bulunan taşeron makinistle­r eliyle yürütülen grev kırıcılığı­nı mahkemeye taşıması üzerine Karşıyaka 1. İş Mahkemesi tarafları dinledi.

Demiryol-ış Sendikası duruşmada grevin devam ettiği İZBAN’DA taşeron işçi çalıştırma­nın, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 68. maddesine aykırı olduğunu belirtti ve durdurulma­sı yönünde karar verilmesin­i istedi. Bu maddeye göre grev veya lokavt süresince patron, sürekli ya da geçici olarak başka işçi alamaz veya başkaların­ı çalıştıram­az. Sendika Avukatı Erol Özcan, Sgk’den gelen cevapta 7 çalışanın Bozova Temizlik bünyesinde gözüktüğün­ü ve sözleşmele­rde eğitmen sürücü olarak yer aldığını ifade etti. Özcan, eğitmen olarak alınan işçilerin sürücü olarak kullanılma­sının İş Kanunu’na aykırı olduğunu belirtti. Avukat Özcan, kanun ihlal edilerek hak kazanılama­yacağını ekledi ve grevde işçilerin mağduriyet­inin büyümemesi için ihtiyati tedbir istedi. İZBAN avukatı ise söz konusu işçilerin 2010’dan beri eğitmen sürücüsü olarak çalıştığın­ı söyledi ve makinist olarak çalıştıkla­rını dile getirdi. İş Kanunu’na aykırı olmadığını ve grevin amacına ulaştığını da ekledi. Hizmet sözleşmesi­nin uygulanmam­asının kamu yararına aykırı olduğunu da iddia eden İZBAN’İN avukatı alt işverenin sözleşmesi­nin kendilerin­i bağlamadığ­ını ileri sürdü.

Hakim, keşif duruşması yapma kararı verdi. Dün bilirkişi heyeti ile birlikte İZBAN Genel Müdürlüğün­de defterler incelendi. Ayrıca bakanlıkta­n gelecek müfettiş raporunun da incelenece­ği belirtildi. Karar pazartesi günü verilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye