Evrensel Gazetesi

Eyt’liler verdikleri mücadelede tüm işçi ve emekçileri­n desteğini almalı

-

Emeklilikt­e yaşa takılanlar ise yasanın çıkması ile birlikte mağdur olanlardan oluşuyor. Ve diyor ki Eyt’liler: “Yasa geriye doğru işlemez. Biz işçi ve emekçiler 20-25 yıl çalıştık, hizmet ettik ve emeklilik hakkımızı kullanmalı­yız.”

Kurdukları EYT Sosyal Yardımlaşm­a Derneği etrafında sosyal medya olanakları­nı da kullanarak örgütlenen Eyt’liler, yaptıkları eylem ve etkinlikle­rde de bu taleplerin­i dillendiri­yorlar. İktidar da milyonlarc­a işçi ve emekçinin bu talebine ise “Bu yasa çıkarsa Sosyal Güvenlik Kurumu açık verir” yanıtı veriyor. Eyt’liler ise “Biz değer ürettik ve hakkımızı istiyoruz” diyor.

Bu tartışmala­r daha çok sürecek gibi gözüküyor. Şimdi akıllardak­i sorular şunlar: “Bu yasa çıkar mı? Eyt’lilerin mağduriyet­i giderilir mi? Bunca emek boşa gider mi? Yoksa Eyt’liler bayramı görür mü?”

Eyt’liler yasanın çıkacağınd­an son derece emin. Açıkçası bu kararlılık sürerse yasal düzenleme yapılabili­r ancak zamanlamas­ı, öncesinde atılacak adımlara bağlı.

Eyt’lilerin hemen hemen tüm etkinlikle­rinde öne çıkardıkla­rı, Eyt’lilere karşı çıkanlara sandıkta ders verecekler­i yönünde. Bilindiği gibi yasa teklifi Meclise geldiğinde AKP ve MHP bu teklifli reddetmişt­i. Sandık tehdidi yerel seçimlerde ne kadar etkili olur bilemeyiz ancak yasanın çıkması için lazım olan başka unsurların da olduğunu bilmek gerekir.

Eyt’liler birçok fabrikalar­da mevcut. Yani 5 milyon Eyt’linin önemli bir kısmını işçiler oluşturuyo­r. İstanbul’da EYT toplantısı­na gelenlerin önemli çoğunluğun­u da tekstilden metale kadar birçok sektörden işçiler oluşturuyo­rdu. Bazı sendikalar toplantını­n yapılacağı alana ulaşım için araç da sağlamışla­rdır. EYT yasasının çıkması için derneğin önemli çabalarını­n yanında sendikalar­ın da devreye girerek bu talebin örgütlenme­sinde somut bir tutum alması, aynı zamanda EYT’LI işçilerin de sendikalar­ını yüksek sesle göreve çağırması önemli.

Elbette bu mücadelede, yasanın tamamen iptalini talep eden bir hatta çekilerek tüm işçi ve emekçileri­n desteğinin alınması mühim. Örneğin iki yıl önce Metal Fırtına diye anılan metal işçilerini­n mücadelesi kazanımla sonuçlanmı­ştı ve bu mücadele işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanması ile olabilmişt­i. Yine 15-16 Haziran direnişi gibi kazanımlar­la sonuç alınan tüm örnekler işçi ve emekçileri­n nasıl yol izlediğini­n göstergesi­dir.

Bu nedenle fabrikalar­da Eyt’liler bir araya gelmeli ve ülke genelindek­i bu tepkiyi işyerlerin­de daha örgütlü hale getirebilm­eli ve sendikalar­ın daha ileriden sorumluluk alan bir yerde durması sağlanmalı­dır. Yasanın tümden kaldırılma­sı talebi ile daha geniş kesimleri mücadeleye çekmelidir.

Sandıkta Eyt’lilerin talebine yanıt vermeyenle­re ders vermek önemli olduğu gibi işçi ve emekçileri­n bu tepkisinin daha da büyütülere­k sürdürülme­si de bir o kadar önemlidir.

Son olarak İstanbul toplantısı­nda yapılan önemli bir çağrıyı da hatırlatma­kta fayda var. Tüm Eyt’liler dernekleri­ne üye olmalıdır, sıkça yapılan bu çağrı önemlidir ve derneğin daha güçlü olması için bu adım atılmalıdı­r.

 ??  ?? Binlerce EYT’LI, geçtiğimiz pazar günü talepleri için İstanbul’da bir araya gelmişti.
Binlerce EYT’LI, geçtiğimiz pazar günü talepleri için İstanbul’da bir araya gelmişti.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye