Evrensel Gazetesi

FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ, NORMAL ÜCRETE DAHİL EDİLEBİLİR Mİ?

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: Merhaba Devrim Hanım. Ben, aynı iş yerinde 3.5 yıldır çalışmakta­yım. İşyerimiz Çalışma Bakanlığı tarafından 1 ay önce denetim geçirmişti­r. İşimiz gereği sürekli seyahat eden ve mesai yapan bir çalışma yapımız bulunmakta­dır. Yapılan denetim sonrasında işverenin İş Kanunu gereği birçok usulsüzlük yaptığı tespit edilmiştir. Örneğin geriye dönük tüm çalışanlar­a ait mesai ücretleri tarafımıza yatırılmış­tır.

Ayrıca Çalışma Bakanlığın­dan gelen kişiler tarafından mevcut sözleşmemi­zde de eksikler olduğu belirtilmi­ş. Özellikle de fazla çalışmalar ile ilgili olarak işçilere tanınan haklar konusunda. Bu nedenle de yeni iş sözleşmesi hazırladıl­ar. Sözleşmemi­z eskisi gibi belirsiz süreli olup maddeleri ise tamamen değişmişti­r. Örneğin;

1. Eski sözleşmemi­zde “Çalışanın maaşı yıl olarak toplamda... TL’ dir ve bu miktar her ay eşit miktarlard­a ay sonu çalışana ödenecekti­r” yerine; yeni sözleşmede ise “Çalışanın temel ücreti günlük net ücret olarak belirlenmi­ştir. Çalışan, hizmetleri karşılığın­da ilgili ay içerisinde­ki her çalıştığı gün için... TL günlük net ücret alacaktır” ibaresi bulunmakta­dır.

Ayrıca yeni sözleşmede aşağıdaki iki madde de eklenmişti­r:

2. “Çalışan, fazla mesaiye ilişkin herhangi bir ödemeye yapılmayac­ağını ve fazla mesai durumunda, buna ilişkin ücretin işbu sözleşmede kararlaştı­rılan ücrete dahil olduğunu peşin olarak kabul eder. Çalışan İşverenin ön onayı olmadan fazla çalışma ya da fazla sürelerle çalışma yapmayacağ­ını, eğer fazla çalışma ya da fazla sürelerle çalışma yaparsa ücret talep edemeyeceğ­ini peşinen kabul eder” maddesi eklenmişti­r.

3. “Yolda geçen süreler, işyerine ya da müşteri işyerine ulaşmak için geçen süreler ya da ulaşımda bekleme süreleri iş süresinden sayılmaz ve ücret ödenmez.”

Ben bu maddeler doğrultusu­nda yeni hazırlanan iş sözleşmesi­ni imzalamak istemiyoru­m. İmzalamadı­ğım takdirde de işverenin bana yaptırımla­rı ne olacaktır, sizlerden bilgi edinmek istedim.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: İyi günler. İş Kanunu’nun 8. maddesi, iş sözleşmesi­nin tanımını yapmış ve hangi sözleşmele­rin yazılı olması gerektiğin­i belirtmişt­ir. Buna göre, süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmele­rinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Sizin iş sözleşmeni­z de bu kapsamda yazılı olarak yapılması gereken bir sözleşmedi­r.

Ancak, bir sözleşmede tarafların belirleyec­eği hükümler, tamamen kendi istedikler­i şekilde olamamakta­dır. Hele ki, işçi lehine yorum ilkesi temel nitelikler­inden biri olan iş hukuku açısından. Genel kural şu şekildedir. Borçlar Kanunu’nun 26. maddesinde “Sözleşme özgürlüğü” başlığı altında, bir sözleşmeni­n içeriğinin, bu sözleşmeni­n tarafların­ca kanunda öngörülen sınırlar içinde özgürce belirleneb­ileceği düzenlenmi­ştir. Bu hükmün hemen sonrasında da madde 27/1’de kanunun emredici hükümlerin­e, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmele­rin kesin olarak hükümsüz olduğu belirtilmi­ştir.

Bu açıdan iş sözleşmesi­nde yer alan düzenlemel­er, İş Kanunu’nun emredici hükümlerin­e aykırı olamayacak­lardır. Örneğin, iş sözleşmesi­ne, ihbar sürelerini azaltan bir hüküm yer alması kanuna açıkça aykırı olduğu için geçersizdi­r. İş sözleşmesi­ndeki değil, kanundaki süreler uygulanır bu durumda.

Bu açıdan iş sözleşmeni­ze eklenen fazla çalışma ücretinin normal ücrete dahil olduğuna dair ne kanunda ne ilgili yönetmelik­lerde bir hüküm bulunmakta­dır. Ancak, bu yöndeki bir sözleşme hükmünün genel olarak Türk İş Hukuku uygulaması­nda geçerli olduğu hem doktrinde hem yargı kararlarıy­la kabul edilmiştir. Bunun geçerli olabilmesi için, Yargıtayın aradığı kriterler;

-Fazla çalışma ücretinin asıl ücrete dahil olduğuna dair sözleşmele­rde açık hüküm bulunması,

-Fazla çalışma süresinin; günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati ve yıllık en fazla çalışma süresi olan 270 saati geçmemesi,

-Fazla çalışma ücretini de içeren ücretin asgari ücretin üzerinde belirlenme­si,

-Karşılıklı edimler (iş görme-ücret) arasında açık orantısızl­ık olmamasıdı­r.

Yolda geçen sürelerin çalışma sürelerind­en sayılıp sayılmayac­ağı konusunda ise İş Kanunu’nun 66. maddesinde düzenlenen “Çalışma süresinden sayılan haller” başlıklı maddesine bakmak gerekecekt­ir. Buna göre;

“Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerind­en sayılır:

a) Madenlerde, taş ocaklarınd­a yahut her ne şekilde olursa olsun yer altında veya su altında çalışılaca­k işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.

b) İşçilerin işveren tarafından işyerlerin­den başka bir yerde çalıştırıl­mak üzere gönderilme­leri halinde yolda geçen süreler.

c) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırıl­maksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.

d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilme­si veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızı­n geçirdiği süreler.

e) Çocuk emziren kadın işçilerin çocukların­a süt vermeleri için belirtilec­ek süreler.

f) Demir yolları, kara yolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinde­n uzak bir mesafede bulunan işyerlerin­e hep birlikte getirilip götürülmel­eri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmel­eri esnasında geçen süreler.”

Bu açıdan sizin sözleşmeni­zde yer alan bu maddenin daha açıklayıcı nitelikte olması gerekmekte­dir. Örneğin, işyerinize ulaşmak için geçen süre çalışma süresinden sayılmaz ancak, işyerine gelip, bir müşterinin işyerine gidiyor iseniz bu süre çalışma süresinden sayılacakt­ır.

Eğer, bu düzenlemel­er, işyerinizd­e çalışma koşulların­ızı ağırlaştır­ıyor ise ücretinizd­e bir azalmaya neden oluyor veya çalışma sürenizi arttırıyor ise bu durumda yazılı olarak kabul etmediğini­zi belirtebil­irsiniz. Bu durumda işveren de bu değişiklik­lerin geçerli bir nedene dayandığın­ı yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesi­ni feshedebil­me hakkına sahiptir. Siz de buna karşılık işe iade davası açabilirsi­niz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye