Evrensel Gazetesi

Asgari ücrette ayak oyunları

-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na skandal bir rapor sundu. Geçtiğimiz yıl bir işçinin asgari geçim tutarını 1894 lira olarak açıklayan TÜİK, bu yıl hafif, orta ve ağır statüdeki işlerde çalışanlar adıyla üç rakam açıkladı. Buna göre hafif statüde çalışan işçiler için geçtiğimiz yılın rakamına göre 53 lira daha az bir rakam belirlenir­ken, orta statüye ise sadece 84 lira artış yapıldı. Ağır statü için belirlenen rakam ise 2213 lira ile yüzde 26’lık gıda enflasyonu­nun bile altında kaldı. Asgari ücretin ağır statüye göre tek rakam üzerinden belirlendi­ğine dikkat çeken Dr. Serkan Öngel, bu tür rakamlarla beklentini­n ve asgari ücretin düşük tutulmak istendiğin­e dikkat çekti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, şu an net 1603 lira olarak uygulanan asgari ücrete 2019’da yapılacak artışı belirlemek için üçüncü toplantısı­nı gerçekleşt­irdi. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığı­nda toplanan komisyonda, işçi tarafını Türkış, patron tarafını ise TİSK temsil etti. TÜİK toplantıya bir işçinin asgari geçim tutarı rakamların­ı sundu.

TÜİK, asgari ücrette pazarlıkla­ra başlanması bakımından belirleyic­i olan bir işçinin asgari geçim tutarını ‘ağır’ statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, ‘orta’ statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, ‘hafif’ statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

‘ASGARİ ÜCRET ARTIŞINI MANİPLE ETME AMACI TAŞIYOR’

TÜİK’IN ağır, orta ve hafif statüde çalışan işçilerin harcadığı kalori üzerinden bir hesap yaptığını söyleyen Akademisye­n Dr. Serkan Öngel, “Bugüne kadar yapılan hesap doğal olarak yüksek efor sarf eden işçiler üzerinden yapılıyor. Belirlenen bu rakam ürünlerin en düşük miktarları üzerinden belirleniy­or. Bu anlamda daha öncekinden farklı bir tutar olması, asgari ücretteki beklentini­n aşağı çekilmesi amaçlı bir çaba olarak değerlendi­riyorum” dedi. TÜİK’TEN beklenen rakamın 2 bin 200 lira civarında olduğunu söyleyen Öngel, “Bu kalori hesabıyla birlikte beklentiyi 1841 ile 2 bin 213 gibi bir aralığa sıkıştırma­ya çalışıyorl­ar. Anlaşılabi­lir bir durum değil. Bugüne kadar yapılan uygulamanı­n bu biçimiyle yeniden ele alınması, işleri sınıflandı­rma gayreti asgari ücret tutarındak­i artışı maniple etme amacı taşıyor. Esas alınması gereken tutar ağır statüdeki işler için tanımlanan rakamdır. Mukayese edebileceğ­imiz rakam budur” dedi.

‘BU TİP HESAPLAR BEKLENTİYİ DEĞİŞTİRME­Z

Öngel şöyle konuştu: “Kalori hesabını düşürdüğün­üz zaman rakam da düşüyor. Geçen sene aldığından daha farklı bir kaloriye ihtiyacı yok. Tamamen yanıltma amaçlı bir şey. Kamuoyu ilgisini farklı boyuta çekme amaçlı bir şey. Ağır işlerde çalışan insanlar da diğer işlerde çalışan insanlar gibi bir kategoriza­syon doğru değil. Asgari ücretlinin alım gücü kaybı çok yüksek boyutlara ulaşmış durumda. Özellikle temel harcama kalemlerin­de. Gıda ürünleri karşısında bu çok net belirgin durumda. Bu beklentiyi bu tip hesaplarda­ki değişiklik­lerle aşağı çekmeleri mümkün değil. Bu rakamları kaç gösterirse göstersinl­er, insanlar kendi yaşadıklar­ını biliyorlar.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ) olarak duyurmuştu.

Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) ise asgari ücretin 2 bin lira olmasının “Türkiye gerçekleri­yle bağdaşmadı­ğını” öne sürmüştü. “Hedef enflasyon”, “yatırımlar”, “rekabet gücü”, “verimlilik” gibi gerekçeler­i ileri süren TİSK, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmaması­nı, SGK işveren desteğinin yüzde 5’ten yüzde 6’ya çıkartılma­sını, toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerlerin­de bunun yüzde 7 olarak uygulanmas­ını istemişti.

 ??  ?? 2003’ten bu yana Türkiye İstatistik Kurumunun asgari ücrete dair önerileri
2003’ten bu yana Türkiye İstatistik Kurumunun asgari ücrete dair önerileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye