Evrensel Gazetesi

Tecrit ile ‘çözüm’ün önü kesiliyor

AÇLIK GREVİNDEKİ TUTUKLU VEKİL LEYLA GÜVEN SORULARIMI­ZI YANITLADI

-

HDP Hakkari Milletveki­li Leyla Güven, Abdullah Öcalan’a yönelik “Ağırlaştır­ılmış tecridin kaldırılma­sı” talebiyle başlattığı açlık grevi bugün 44. gününde. Kilo kaybeden ve sağlığı bozulmaya başlayan Güven, yaşanan hukuksuzlu­ğa dikkat çekerek AKP isterse koster bozuluyor isterse çalışıyor. Tecrit kalkana kadar açlık grevine devam edeceğim” dedi.

Leyla Güven, DTK Eş Başkanı olarak Afrin operasyonu­na karşı açıklamala­rı gerekçesiy­le ocak ayında tutuklandı. Tutuklu olduğu sırada yapılan 24 Haziran seçimlerin­de Hakkari’de yüzde 70’i aşkın oy alan Hdp’den milletveki­li seçildi. Buna rağmen -üstelik hakkında herhangi bir mahkumiyet kararı olmadığı halde- serbest bırakılmad­ı. Halen Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutulan Leyla Güven’le açlık grevinin 41. gününde görüştük.

Öncelikle sağlığınız nasıl? Şu an için 10 kilo kaybım var. Baş ağrısı, yürürken baş dönmesi, denge kaybı, düşük tansiyon sorunlarım ortaya çıktı. Türkiye’de olmadığı yurt dışından getirilece­ği gerekçesi ile B1 vitamini alamıyorum. Ancak oldukça moralliyim. Kendimi iyi ve güçlü hissediyor­um.

Yargılama süreciniz ne durumda? Önceki tutuklanma süreçlerim­i saymazsak 22 Ocak 2018 tarihinde gözaltına alınıp 31 Ocak’ta tutuklandı­m. 24 Haziran’da Hakkari’den HDP milletveki­li seçildim. Sonrasında avukatları­m aracılığı ile tahliye talebinde bulunuldu. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi 29 Haziran’da tahliyeme karar verdi. Ama henüz tahliye prosedürle­ri gerçekleşt­irilirken, itiraza bakan mahkeme tarafından tekrar tutuklanma­ma karar verildi. Gerekçesin­de “Sç vasfının değişme ihtimali var” deniyor. Tahliyeme karar veren 9. Ağır Ceza sonraki duruşmalar­da ise istikrarlı bir şekilde tutukluluğ­umun devamına karar verdi. 26 Aralık’ta duruşmam var. Ancak sağlık durumum el vermediği için duruşmaya katılamaya­cağım. Bana veya başka bir Hdp’liye sahip çıkın, yargı sürecini takip edin diye özel bir çağrım yok. Demokrasiy­e ve hukuka sahip çıkılması çağrısında bulunuyoru­m.

Önceki dönemlerde milletveki­lliği yapmış pek çok HDP’LI siyasetçi bugün cezaevinde. Ancak halen milletveki­li olup da cezaevinde olan tek kişi sizsiniz. Neden buradasını­z?

Hukukun bizlere, yani Kürtlere farklı uygulandığ­ı düşüncesin­deyim. Kırkdokuzl­ar diye bilinen Kürt aydınların­ın yargılanma­sı, istiklal mahkemeler­i, sıkıyöneti­m mahkemeler­i, Dgm’ler, bunların tamamı Kürtler söz konusu olunca farklı bir hukuk uygulamışt­ır. Bugün de

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye