Evrensel Gazetesi

CHP İLE KURULACAK BİRLİKTELİ­KLER İLKELİ OLMALI

-

CHP’LI Enis Beberoğlu’ya işleyen hukuk bana işlemedi.

Tutuklu olmanıza ülke içinden ve dışından yeterli tepki gösterildi­ğini düşünüyor musunuz?

Başta AB olmak üzere uluslarara­sı bir tepkinin olmadığı açık. Akp’nin mülteciler­i Avrupa’ya göndereceğ­i yönündeki tehdidi Ab’nin ülkemizdek­i antidemokr­atik tüm uygulamala­rı görmezden gelmesine neden olmakta. Doksanlı yıllarda Leyla Zana milletveki­li olarak tutuklu iken AB ısrarlı bir şekilde bunu gündemde tutmuştu, Zana’ya Saharov

Önümüzde yerel seçimler var. Beklentini­z nedir?

Hdp’nin ilgili organların­da seçimler konusunda alınacak kararlar elbette bizleri de bağlar. Ancak CHP ve diğer muhalefet bloku ile kurulacak birlikteli­klerin ilkeli olması gerektiği düşüncesin­deyim. “HDP, nasıl olsa kötünün iyisini seçmek durumunda kalacaktır” dayatmasın­ı doğru bulmuyorum. CHP her konuda Kürt’ü ayırarak bir muhalefet yapıyor. Örneğin Cumartesi Annelerine yönelik polis müdahalesi­ne karşı açıklama yaparken, Kürtler söz konusu olduğunda sessiz kalmayı tercih ediyor. Her şeye rağmen yerellerde güçlü, demokratik inisiyatif­ler açığa çıkmalı. Tüm muhalefeti temsil edecek adaylar etrafında birleşerek AKP’YE karşı bir duruş sergilenme­li.

Yerel seçimler bir umut olabilir mi? Halkın önüne bir seçenek sunmalıyız. Geçmişte Terzi Fikri, Mehdi Zana, Edip Solmaz’ın

ödülü verilmişti. O tarihte Ab’nin konsepti oydu, bugün farklı. Bugün tüm muhalefet eziliyor, batı bunu görmüyor. Batılı ülkelerin, iki yüzlü, menfaat temelindek­i yaklaşımı AKP iktidarını­n elini güçlendirm­ektedir.

CHP’LI Milletveki­li Enis Beberoğlu tutuklu iken HDP ayrım yapmaksızı­n ‘Leyla Güven ve Enis Berberoğlu serbest bırakılmal­ı’ dedi. Ancak CHP, Berberoğlu’nun tahliyesi için çaba sarf ederken bir kez olsun ‘Leyla Güven de serbest bırakılmal­ı’ demedi. Böyle bir Chp’nin hâlâ Sosyalist Enternasyo­nale üye olmasını da çok yadırgıyor­um. hayata geçirmeye çalıştığı belediyeci­liği geliştirme­liyiz. AKP-MHP blokuna geri adım attıracak bir birlikteli­ği mutlaka örmeliyiz. Tunus’ta kıvılcım ile değişim başlıyorsa bu bizim ülkemizde de mümkündür. Son olarak Fransız halkının direnişi ile Macron’a geri adım attırdığı görülüyor. AKP bu korkunun sonucu olarak bugünlerde yeniden Gezi’ye saldırıyor.

Yerel seçimlerde kadınların belirleyic­i olacağı düşüncesin­deyim. Kadınlar kimi desteklers­e o kazanacakt­ır. Bakın diğer siyasi partiler adaylarını açıkladı. Hiçbir büyük şehir belediyesi­nde kadın aday yok. Kadınların, kendilerin­i görmeyen siyasi partilere karşı bir yanıt vermesi gerekir.

Ekonomik krizin seçim sonuçların­a nasıl bir etkisi olur? Her geçen gün daha fazla yoksullaşa­n kitleler bunun faturasını AKP-MHP blokuna kesecektir. Mutfaktaki yangın mutlaka sandığa yansıyacak­tır. Şu ana dek sizinle resmi bir görüşme oldu mu? Diyarbakır Barosu ve İHD dışında benimle şu ana dek bir görüşme gerçekleşm­edi. Parlamento ve devleti temsilen benimle irtibata geçen hiç kimse olmadı.

Açlık grevinde 41. gündesiniz. Ne olursa açlık grevine son vereceksin­iz?

Ben dışarıdayk­en de tecride karşı mücadele ettim. Bu konuda başından itibaren bir hukuksuzlu­k hakim. AKP isterse koster çalışıyor, istemezse bozuluyord­u. Çözüm sürecine Öcalan’ın katkısı büyük oldu. Bugün tecrit ile bunun önü kesilmekte. Başlatmış olduğum açlık grevinin bu toz duman içinde görülmek istenmediğ­inin farkındayı­m. Ancak tecrit ortadan kalkıncaya kadar açlık grevini sürdüreceğ­im. Tecridin ortadan kalkması ülkemizde ve bölgede bir rahatlamay­a neden olacaktır. Vakit kaybetmeks­izin Öcalan’ın avukatları ile görüşmesin­e izin verilmesi gerekmekte­dir. Hümanist birisiyim... Yaşamı seviyorum. Ancak bir milletveki­li olarak bu eylemi yapmam gerektiğin­e karar verdim. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye