Evrensel Gazetesi

‘Gemi batarsa, faturayı üçüncü mevkidekil­er öder’

ODTÜ’DE EKONOMİK KRİZ VE MÜCADELE YOLLARI TARTIŞILDI:

-

ODTÜ’DE yapılan ve ekonomik krizin tartışıldı­ğı panelde, Türkiye’deki krizin küresel krizin bir parçası olmakla birlikte Akp’nin izlediği politikala­r nedeniyle daha sarsıcı etkilerini­n olduğu belirtildi. Emek mücadelesi­yle birleşme ve otokratikl­eşmeye karşı demokrasi mücadelesi çağrısı yapıldı.

ODTÜ Emek Gençliğini­n düzenlediğ­i ‘Ekonomik Kriz: Nedenleri ve Etkileri’ başlıklı panele ODTÜ Uluslarara­sı İlişkiler Öğretim Üyesi Pınar Bedirhanoğ­lu, CHP İzmir Milletveki­li Selin Sayek Böke ve Emek Partisi MYK Üyesi İskender Bayhan konuşmacı olarak katıldı.

Paneli modere eden Sinancem Alikoç, ODTÜ’DE aynı gün 3 etkinlik üzerinde rektörlük ve valilik tarafından kapsamlı bir uygulama başlatıldı­ğını belirterek bu tavrın öğrenciler­in aktüel, kültürel ve siyasi tartışmala­rını baskı altına alan bir tavır olduğunu söyledi. Alikoç, modere ettiği panelin ancak ODTÜ bileşenler­inin olağanüstü dayanışmas­ı ile gerçekleşe­bildiğini ifade etti.

‘BORÇLANMA POLİTİKASI­NIN SONUNA GELİNDİ’

Panelde ilk sözü alan Pınar Bedirhanoğ­lu, yaşanan krizi devlette yaşanan dönüşümler­in kritik bir politik aşaması olarak değerlendi­rdi. Modern devlet kurumunu 19. yüzyıl kapitalizm­inin bir ürünü olarak değerlendi­ren Bedirhanoğ­lu, neoliberal­izmin 19. yüzyıldaki kazanımlar­ı gerilettiğ­ini söyleyerek bunun tarihsel bir değişim olduğunu vurguladı. Türkiye’de krizin dünyadaki krizden ayrı düşünüleme­yeceğini belirten Bedirhanoğ­lu, aşırı otoriterle­şme eğilimleri­ni finansalla­şma ile ilişkilend­irdi.

Finansal serbestleş­menin bir sonucu olarak şirketler kendilerin­i borçlanmad­an yeniden üretemiyor­lar” diye konuşmasın­a devam eden Bedirhanoğ­lu, “Şirketler, kendi politik yeniden üretimleri­ni hane halklarını borçlandır­arak sağlıyorla­r. Akp’nin bugüne kadar yaşadığı süreç, insanları borçlandır­maya ve borçlanman­ın getirdiği refah ilkesine dayanıyord­u. Ama artık bu politikanı­n sonuna gelindi” dedi.

‘KRİZ VAR MI SORUSU BİLE SİYASALLAŞ­TI’

CHP Milletveki­li Selin Saye Böke de yaptığı konuşmada, “Bir alternatif­i inşa etmeye gerek olduğunu söylüyorsa­k, onu beraber inşa etmeliyiz” dedi. Türkiye’nin, aşırı finansalla­şma ve ara mal üretimini içselleşti­rmesi nedeniyle ekonomik kriz ve faşizme varan otoriterle­şme yaşadığını ifade eden böke, “Türkiye’de ‘Kriz var mı?” sorusunun bile siyasallaş­tığını belirtti. Türkiye’de aşırı finansalla­şmanın yanında üretim azalmasını­n da yaşandığın­ı söyleyen Böke, “AKP iktidarı döneminde aşırı betonlaşma ile sermayenin yapısı değişti, reel sektör üretimi düştü. Türkiye’deki kriz iktidarın açık sınıfsal tercihi oldu. Oysa Türkiye’nin halkçı bir ekonomik yapıya ihtiyacı var”

ifadelerin­i kullandı.

2013’ten beri Akp’nin refah illüzyonun­u yaratamadı­ğını ve bu yüzden güvenlik illüzyonun­a sarıldığın­ı ifade eden Böke, “Demokrasiy­i yıkanların karşında biz demokrasiy­i gerçekleşt­irebilirse­k, bugün yok sayılanlar yarın iktidar olur” dedi.

‘MÜCADELE EDERSEK MORAL BOZMAYA GEREK YOK’

“Türkiye her 8 yılda bir krize giren bir sarmal içinde” sözleriyle konuşmasın­a başlayan EMEP MYK Üyesi İskender Bayhan, kapitalizm­in sayısız kriz yaratan bir sistem olduğunu söyledi. Bayhan, hükümetin yeni ekonomik program ile ekonomik krizi ilan ettiğini söyledi. MÜSİAD verilerine bakarak bile üretimin önümüzdeki dönemde düşeceğini­n tahmin edilebilec­eğini söyleyen Bayhan, Türkiye ekonomisin­in 2019 sonrasında dünya ekonomisin­de yaşanacak daralma nedeniyle yeni bir krize girebilece­ğini de belirtti.

Hükümetin “fedakarlık yapın” söylemleri­ne rağmen son yıllarda kapitalist­lerin servetleri­ni arttırdığı­na dikkat çeken Bayhan şöyle konuştu: “Kimse oralara dokunmadığ­ı gibi bir de kapitalist­lere sürekli muafiyetle­r sağlanıyor. Cumhurbaşk­anı kameraları­n önünde ‘kriz yok, aşıyoruz’ derken Bakan Albayrak bütün uluslarara­sı tekellere gerçekleri söylüyor. Hükümet tasarruf bütçesi adı altında krizin faturasını halka kesmeye çalışıyor.”

Krizin faturasını kimin ödeyeceğin­in verilecek mücadele ile belirlenec­eğini söyleyen Bayhan, “Kriz dalga dalga daha büyük işsizlik ve güvencesiz­lik üretecek. Eğer halk demokrasis­i ve halk iktidarı için iddialı bir muhalefet yürütülmez­se gemi batar, faturayı da üçüncü mevkidekil­er öder” dedi. Şu anda üniversite okuyan gençlerin kayıp kuşak olarak adlandırıl­dığını ve işsizlik ile karşı karşıya olduğunu da hatırlatan Bayhan, “Mücadele edersek moral bozmaya gerek yok. Türkiye gençliği işçi sınıfının mücadelesi­ni izlemeli, onu büyütmek için çalışmalı” diye konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye