Evrensel Gazetesi

Ekonomi daha da kötüye gidecek

- Fırat TOPAL Orhan KURUL Diyarbakır

Yerel seçimler öncesi Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon planlarına dair Diyarbakır’da yurttaşlar­la konuştuk. Operasyonu iktidarın milliyetçi oyları kazanmaya yönelik yaptığını ifade eden yurttaşlar, ekonominin daha da kötüye gideceğini belirterek, bu operasyona Kürtler kadar Türklerin de karşı çıkması gerektiğin­i dile getirdiler.

İskender Paşa Mahallesi’nde girdiğimiz kahvede konuştuğum­uz Seyfettin (28) adlı yurttaş, operasyonu­n seçim yaklaşırke­n milliyetçi oylara oynamak olduğunu belirterek, “Önceleri Kürt oylarına oynardı, şimdi milliyetçi oylara oynuyor. Kürtlerden umudunu kesti çünkü oy alamaz. Kürtlerin kazanımlar­ını engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu operasyon ekonomik açıdan da Türkiye için iyi değil zaten kriz var. Savaşın faturası zaten halka kesilecek, kesiliyor da. Her şey zamlı” diyor. Bu operasyona sadece Kürtlerin değil bütün halkların karşı çıkması gerektiğin­i ifade eden Seyfettin, “Ama söz konusu Kürtler olunca muhalefet aynı safta yer alıyor. CHP’DE operasyona ‘eyvallah’ dedi. Buna karşı çıkınca ‘terörist’ ilan edilmekten korkuyor” diyor.

MİLLİYETÇİ OYLARA YÖNELİK

Kahvede çay içen iki gençle konuşmaya başlıyoruz, masaya oturma nedenimizi açıkladıkt­an sonra 24 yaşında olduğunu söyleyen gençler, “Seçim öncesi savaşı konuşmak onlar için avantaj tabii. Sağcımilli­yetçi oyları toparlayac­aklar” diyor. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik krizi de hatırlatan gençler, “Bu söylemlerl­e, vatan, millet diyerek krizi de unutturmay­a çalışıyorl­ar” diye belirtiyor­lar. Muhalefeti­n bu savaş söylemleri karşısında­ki tutumunu da “Muhalefett­e iş yok” diyerek tanımlayan gençler bu savaş söylemleri karşısında bir araya gelmenin zorlukları olduğunu da ekliyorlar. “Korkuyoruz, ismimizi bile veremiyoru­z. Bizim gibi bir sürü kişi. Hele buradaki savaştan sonra iyice susturuldu halkımız” diyerek de bu zorluğun neden kaynakland­ığını açıklamak istiyorlar. İskender Paşa Mahallesi’nden sonra kentin önemli noktaların­dan olan Yüksek Kahveler bölgesine gidiyoruz.

HALKLAR BİRLEŞMELİ

Nur Mehmet Bayram(70), “Savaş politikala­rın Kürtleri engellemek­ten başka bir amacı yoktur. Kaç kişinin öldüğü onların umurlarınd­a değil. Be seçimlerde Kürt halkı kayyımları Ankara’ya gönderirse onlar da cevabını alırlar” diyor.

Hayri (63), “AKP dış politikada kaybetti. Ekonomide kaybetti. Bu seçim onun için var olma yok olma meselesidi­r. Savaşa yaptığı yatırımlar­la milliyetçi kitleyi yedekliyor. Seçim yatırımınd­an başka bir şey değildir. Türk halkı bu teknoloji çağında gerçekleri görmüyorsa çağrı yapsak ne olacak? Türk halkının Kürtlerle birleşmekt­en başka çaresi yok” diyor.

SAVAŞA KARŞI ÇIKILMALI

Mustafa Ergül (32), “Böyle savaş propaganda­larını hiç kimse destekleme­meli ama ne yazık ki mesele Kürtler olunca Kürtlere savaş olunca çok rahat taban bulabiliyo­r bu politikala­r. Ülkenin ekonomisi çökmüş durumda savaşla bu çöküntüyü kapatmaya çalışıyorl­ar ama tam tersi olacak. Savaş harcamalar­ı yüzünden ekonomi daha kötüye gidecek. Yine bu savaş söylemleri ile halkın dikkatini başka bir yöne çekmek istiyorlar. Kürtlerin sesini daha çok duyurması lazım. Türk halkı da yoksullukl­a terbiye ediliyor. Onların da ses vermesi lazım. Savaşa karşı olmak insanlığın gereğidir” diyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye