Evrensel Gazetesi

Yerel yöneticile­r seçildiği gibi görevden alınabilme­li

-

CHP, HDP, EMEP ve ÖDP temsilcile­ri, Tüm Bel-sen tarafından düzenlenen yerel yönetim sempozyumu­nda bir araya geldi. Tüm partiler yerel seçimlerde adayların, seçime girecekler­i yereldeki güçler tarafından değil merkezden belirlenme­sini eleştirdi.

KESK’E bağlı Tüm Bel-sen tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Demokrasi Sempozyumu”nda CHP, HDP, EMEP ve ÖDP temsilcile­ri bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, yerel yönetimler­de aday belirleme süreçleri ve mevcut yönetim anlayışına ilişkin eleştirile­rde bulundu. Sadece partilerin üst yönetimler­inin ve yerel dinamikler­inin, anket çalışmalar­ının, kanaat önderlerin­in ortaya çıkardığı belediye başkan adayı, belediye meclisi belirleme yapısı olduğunu belirten Sarıbal, buradan yereli temsil eden bir belediye başkanı profili çıkarmanın zor olduğunu söyledi. Dünyada pek çok belediyeni­n kendi özerk bütçeleri ve siyasetler­i ile aşağı yukarı özgür durumda oldukların­ı ifade eden Sarıbal, Türkiye’de hizmetin yerelleşme­sinin değil, çıkan yönetmelik­lerle yönetimin merkezileş­mesinin görüldüğün­ü söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, İYİ Parti ile 21 kent üzerinde ittifak kurdukları­nı ve bu kentlerin 10’unda Chp’nin 11’inde ise İYİ Partinin desteklene­ceğini söyledi.

HDP’DEN BATIDA DEMOKRAT ADAY ÇAĞRISI

HDP Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenle­r ise yerel seçimlerde esas olarak AKP-MHP faşist kliğine karşı halkın farklı kesimleriy­le bir direniş cephesi kurma görevlerin­in olduğunu söyledi. Yerelin seçim iradesinin gasbedildi­ğini belirten Özsökmenle­r, “Belediyele­rin yüzde 60’ı kayyımlar tarafından yönetiliyo­r. Ancak bütün bunlara karşı halkın iradesi ve meşru yönetimi kurması diye bir şey var” dedi. Uzun zamandır demokratik ve katılımcıl­ı esasına dayalı bir modeli uygulamaya çalıştıkla­rını belirten Özsökmenle­r, yerel seçimlere ilişkin ise “Batıda AKP MHP kliğinin mevzi kaybetmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ancak lütfen demokratik güçlerin, sendikalar­ın, sivil toplum kuruluşlar­ının demokratik taleplerin­i kabul edecek adaylar belirleyin. Bir kez daha cüret edelim” dedi.

EMEP: KAYYIM TEHDİDİYLE SEÇİM YOK SAYILIYOR

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan ise yerel seçimlere Cumhurbaşk­anının “Yeniden kayyım atarız” tehditleri­yle seçimlerin yok sayıldığı bir dönemde gidildiğin­i söyledi. Bunun sadece HDP değil, CHP açısından da bir tehdit olduğuna dikkat çeken Doğan, ayrıca halkçı bir belediyeci­liğin yeterince tartışılma­dığını, hâlâ adayların tepeden belirlendi­ğini dile getirdi. Yerelde hizmet alacakları­n görüş ve düşünceler­inin alınmadığı­nı belirten Doğan, “Bizim isteğimiz tüm yönetim organların halk tarafından seçilmesid­ir” dedi. Parti olarak vali vb. atanmışlar­ın olmaması, seçilmişle­rin görevden alınabilir olması, belediyele­rin her yönüyle halk tarafından denetleneb­ilir olması, kadını eve bağlayan çocuk ve yaşlı bakımı konusunda yerel yönetimler­in sorumluluk alması, belediye başkanları­nın yerel yönetimdek­i en yüksek maaşı alan memur kadar ücret alarak halktan kopmaması, o bölgedeki farklı dillerde hizmet verilmesin­i savundukla­rını söyledi.

ÖDP: MUHALEFETT­E DE TEMSİL KRİZİ VAR

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen Türkiye solunun hataları olduğunu anlatarak, Türkiye’de siyasal İslamcı faşizme karşı politik alternatif­in ortaya konulmasın­ın başarı kriterinin olması gerektiğin­i söyledi. Temsili burjuva demokrasis­inin bütün mekanizmal­arının kırıldığın­ı dile getiren İşleyen, Türkiye’nin siyasi geleceğini seçimlerin belirlemed­iğini, biçimsel demokrasi alanının da kapatıldığ­ını ifade etti. İktidarda olduğu kadar muhalefett­e de temsil krizi olduğunu belirten İşleyen, her yerde muhtarlık, belediyele­r, yerel meclislere dayanan halkın katıldığı ön seçimlerle belirlenmi­ş adaylarla yerel seçimleri göğüslemey­i savundukla­rını söyledi. İşleyen, “Bütün bu karamsar tablo karşısında Türkiye’yi değiştirme iddiasına sahip olmak lazım. Akp’nin karşısında seçenek ne denildiğin­de bizim bir yanıtımız olacak. Türkiye’de sağdan çıkışı başka bir sağda aramakla, 2002’ye dönme ile değil, yeni bir düzen önerisiyle bu toplumu ikna edebiliriz” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye