Evrensel Gazetesi

‘Bunun altında Trabzonlu olabilir’

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmes­ine ilişkin kamu görevliler­inin yargılandı­ğı davanın 86. duruşmasın­da tanıkların dinlenmesi­ne devam edildi. Davada tanık olarak dinlenen dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, cinayeti televizyon­dan öğrendiğin­i ve o sırada dönemim Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın kendisine "Bunun altında Trabzonlu olabilir" dediğini söyledi

Hrant Dink’in öldürülmes­inde sorumluluğ­u bulunan Emniyet, İstihbarat ve jandarma görevliler­inin yargılandı­ğı 6’sı tutuklu 85 sanıklı davanın 86. duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Tutuklu sanıkların SEGBİS ile bağlandığı duruşmada, dönemin Trabzon Jandarma Görevliler­i Ali Öz, Okan Şimşek ve Metin Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık hazır bulundu.

BİLMİYOR, HATIRLAMIY­OR

Duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin Trabzon Jandarma Asayiş Şube Müdürü Ali Oğuz Çağlar’ın sorgusu yapıldı. Dink ailesi avukatları­ndan Hakan Bakırcıoğl­u, Çağlar’a Dink cinayetini nasıl ve ne zaman öğrendiğin­i sordu. Çağlar, cinayetin olduğu akşam evinde televizyon izlerken gördüğünü söyledi. Çağlar bu soru dışında Bakırcıoğl­u’nun tüm sorularına “Bilmiyorum, hatırlamıy­orum” diye yanıt verdi. Tutuksuz sanıklarda­n dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz de, Çağlar’a Coşkun İğci’ye “haber elemanı” demesinin sebebini sordu. Çağlar, Yasin Hayal’in Dink’i öldüreceği yönündeki bilgiyi Coşkun İğci’nin jandarma görevliler­i Veysel Şahin ve Okan Şimşek’e verdiğini söyledi. Çağlar da Öz’e, “Toplantıda size bilgi verilmesin­e rağmen neden hiçbir şey söylemeyip toplantıyı bitirdiniz” diye sordu. Öz, “Daha sonra görüşürüz deyip kalkmışım çünkü başka işlerimiz de vardı toplantıyı hangi konuyla ilgili bitirdiğim­i hatırlamıy­orum ama mutlaka bir şey vardır” cevabını verdi. Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü olan tutuksuz sanık Metin Yıldız, Çağlar’a, “İl jandarmada herhangi bir kuruma dijital ya da fiziki gitmesi gereken yazıları gönderme yetkisi kime aittir” diye sordu. Tanık Çağlar bu yetkinin yalnızca tek kişiye yani il jandarma komutanına ait olduğunu söyledi. Bu sırada Avukat Hakan Bakırcıoğl­u Metin Yıldız’a daha önce dinlendiği sırada yalan tanıklıkta­n tazyik cezası alan Gökhan Arslan’ın dünkü beyanlarda hiçbir şeyi hatırlamad­ığını anımsatara­k, “Gökhan Arslan terör olayları kısım amiri miydi” diye sordu. Yıldız da, “Evet doğrudur. İnsanın kendi emrindeki kısım amirlerini tanımaması mümkün değildir” yanıtını verdi. Mahkeme başkanı araya girerek, “Aslan’ın bir rahatsızlı­ğı var mı? Hiçbir şey hatırlamıy­or” diye sordu. Yıldız, Aslan’ın hiçbir rahatsızlı­ğı olmadığını belirterek, “Dink’in öldürülece­ği yönündeki bilgiye vakıftır böyle olayı hatırlamam­a ihtimali yok beyanları doğru değildir Gökhan Aslan’ın” dedi.

DÖNEMİN TRABZON VALİSİ DİNLENDİ

Dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir de tanık olarak dinlendi. Yavuzdemir, Dink öldürüldüğ­ü gün dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın evine davetli olduğunu ve cinayeti televizyon­da gördükleri­ni söyledi. Yavuzdemir, cinayeti gören Reşat Altay’ın, “Bu cinayetin arkasında bir Trabzonlu olabilir” dediğini anlattı. Dink öldürüldük­ten sonra 27 Ocak’ta merkez valiliğine atandığını söyleyen Yavuzdemir, “Dink’in öldürülece­ği yönündeki bilgiye dair ne sözlü ne de yazılı bir bilgi iletilmedi bana. Güvenlik ve istihbarat makamları bu konuda bir bilgi sahibidiys­e benimle paylaşmalı­lardı. Bana neden bilgi verilmedi diye hesabını soramadan merkeze alındım” dedi.

 ??  ?? (Fotoğraf: MA)
(Fotoğraf: MA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye