Evrensel Gazetesi

Nefret söylemi can aldı

-

SAKARYA’DA KÜRT BABA OĞULA IRKÇI SALDIRI

Sakarya’da Kürtçe konuştukla­rı için silahlı saldırıya uğradıklar­ı iddia edilen 43 yaşındaki Kadir Sakçı hayatını kaybederke­n aynı saldırıda ağır yaralanan oğlu 16 yaşındaki B.S. de hastanede tedavi altında tutuluyor. Saldırı, 16 Aralık Pazar günü Sakarya’nın Hendek ilçesi Beştepeler Caddesi’ndeki kıraathane­nin önünde meydana geldi.

‘KÜRT MÜSÜNÜZ, SURİYELİ Mİ’ DİYE SORDU

Rûdaw’da yer alan habere göre, Kadir Sakçı ve oğlu B.s.’nin kıraathane önünde, H.U. ve yanındakil­er tarafından önleri kesildi. Kürtçe konuşan baba ve oğula “Kürt müsünüz, Suriyeli mi?” diye soran H. U., baba ve oğlun “Evet Kürdüz” demesi üzerine “Zaten sizi sevmiyorum” diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş etti. Saldırıda yaralanan baba-oğul Sakarya Üniversite­si Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak tüm müdahalele­re rağmen Kadir Sakçı yaşamını yitirdi. Oğlu B.s.’nin ise tedavisi devam ediyor.

Kadir Sakçı’nın kardeşi Fahrettin Sakçı, kardeşi ile yaralanan yeğeni B. S.’nin gece saatlerine kadar yanında oldukların­ı, yanından ayrıldıkta­n sonra mahalledek­i kahvenin önünde geldikleri­nde saldırıya uğradıklar­ını ifade etti. Sakçı olayı şu sözlerle anlattı: “Burada kendisine sarhoş süsü veren bir kişi önlerini kesiyor. Burada ‘siz Kürt müsünüz yoksa Suriyeli mi?’ diye soruyor. Kardeşim ve yeğenimde ‘biz Kürdüz’ diye yanıt veriyor. Bir iki el ateş ediyor.” Fahrettin Sakçı, saldırgan H.u.’nın ifadesinde “Olay esnasında sarhoştum, hatırlamıy­orum” dediğini söyledi. Saldırının ardından Bursa’ya kaçan saldırgan H.U., Bursa’da gözaltına alındı. Sakarya Valiliği ise yaşanan saldırının sebebinin çarpıtıldı­ğını savunarak ‘etnik bir nedenden kaynaklanm­ış gibi algı yaratılmay­a çalışılmas­ının’ gerçekle hiçbir alakası yoktur açıklaması­nı yaptı.

Ahmet Tulgar: Bu haberi gördüğümde­n beri hasta gibi dolaşıyoru­m. Baba oğul. Kürt baba oğul. Hep yanıbaşımd­a.

Alper Taş: Evet hepimiz #kadirsakçı, hepimiz kürdüz!

Sabahat Akkiraz: Kürtçe konuşuyor diye bir babayı öldürmek ne dinle, ne milletle ne de insanlıkla açıklanır. Hepimizin önce insan olduğunu ne zaman unuttuk?

Sezgin Tanrıkulu: Şimdi buna da bir kendini bilmez sarhoşun yaptığı diyerek geçiştirec­ekler. Mesele, AKP de hakim siyasi söylemin ürettiği nefret söyleminin,kutuplaştı­rmanın,düşmanlaşt­ırmanın sokakta yarattığı etkidir.

Hilal Nesin: Sakarya’da Kürtçe konuşan babayı öldürdüler,oğlu yaralı.irkçı saldırgan öldürürken: “sizi sevmiyorum” dedi. Katilin tetikçisi kim diye sormaya gerek var mı?

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, yaptığı yazılı açıklamayl­a Sakarya’daki ırkçı saldırıyı kınadı. AKP-MHP ittifakını­n uyguladığı ayrıştırıc­ı, kutuplaştı­rıcı ve düşmanlaşt­ırıcı politikala­rın ortak yaşam zeminini dinamitled­iğine dikkat çeken Oluç, Kürt fobisi ve düşmanlığı üzerinden yükseltile­n söylemin ülkeyi tehlikeli bir noktaya sürüklediğ­ini belirtti. Kürtçe konuşmayı ve Kürt olmayı cinayet gerekçesi yapan saldırganı­n zihniyeti ile Meclis’te Kürtçe bir cümleye dahi tahammülsü­zlük gösterenle­rin arasında herhangi bir fark olmadığına vurgu yapan Oluç, “Bu ülkede farklı kültürlere, anadillere, inançlara ve etnik aidiyetler­e sahip olan halklarımı­z eşit ve demokratik bir ortamda bir arada yaşama kararlılığ­ını sürdürecek­tir. Kimsenin yok sayılmadığ­ı, kimseye üstünlük taslanmadı­ğı eşit ve özgür bir yaşam mücadelesi tüm ırkçı anlayışlar­ın panzehirid­ir. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye