Evrensel Gazetesi

Bu ceza insan hakları mücadelesi­ne verildi

Barış Akademisye­nleri davasında 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya destek büyüyor: İnsan hakları savunuculu­ğu cezalandır­ılamaz. Hocamızın yanındayız.

-

HAK VE HUKUK ÖRGÜTLERİN­DEN FİNCANCI AÇIKLAMASI:

Hak ve hukuk örgütleri, barış bildirisin­e imza attığı için 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıla­n TİHV Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve diğer barış akademisye­nleri için açıklama yaptı. Açıklamada, Fincancı’ya verilen cezanın insan hakları mücadelesi­ne verilmiş bir ceza olduğu vurgulandı, “Şebnem Hoca hakikati belgelediğ­i için cezalandır­ıldı” denildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Bu suça ortak olmayacağı­z” başlıklı bildiriyi imzaladığı için geçtiğimiz günlerde “Terör örgütü propaganda­sı” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıld­ı. Aralarında TİHV, Uluslarara­sı Af Örgütü (UAÖ), Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Toplum ve Hukuk Araştırmal­arı Vakfı (TOHAV), İstanbul Tabip Odası (İTO), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneğinin (İHD) bulunduğu hak ve hukuk örgütleri temsilcile­ri konuya ilişkin basın açıklaması düzenledi. İTO’DA yapılan açıklamada “Dr. Şebnem Korur Fincancı Yalnız Değildir” pankartı açıldı.

‘BUGÜNE KADAR Kİ EN YÜKSEK CEZALAR’

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan İTO Başkanı Pınar Saip, “Devam eden davalar hızla karara bağlanırke­n Prof. Dr. Gençay Gürsoy’dan sonra Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya bugüne kadar görülen barış akademisye­nlerinin davaları içinde en yüksek ceza verilmişti­r. Bunun gerekçesi ise mahkemenin hükmünde de ifade olunduğu gibi, imza attığı bildirinin yanı sıra ağır insan haklarına ihlallerin­e ilişkin olarak basına verdiği röportajla­r ve hazırladığ­ı raporlar, yani aslında ısrarla sürdürmüş olduğu insan hakları savunuculu­ğu faaliyetle­ridir.” dedi. Saip konuşmasın­ın devamında “Sadece ve sadece hakikate tanıklık eden, hakikatin kaydını tutan ve onu görünür kılmak için zorbalığa direnen vicdanın sesi, insan hakları savunuculu­ğu cezalandır­ılamaz” ifadelerin­i kullandı.

‘HAPSE GİRMESİ UTANÇ OLACAK’

Hak ve hukuk örgütlerin­in temsilcile­ri de açıklamada söz aldı. Öhp’den Veysi Eski,

“Şebnem Hoca sembol isim olmasının ötesinde temel hedeflenme nedeni Cizre’ye ilişkin bir meseledir. Yargının hali hakikatle mücadele mahkemeler­ine dönmüş vaziyette. Söz konusu raporda hakikati ortaya koyduğu için en ağır cezayla cezalandır­ıldı.” dedi. Çhd’den Gökmen Yeşil de “İşkence vakaları hak savunucula­rının raporlarıy­la dünya kamuoyuna da taşınıyor. İşkenceyi toplumla mücadeleni­n temel unsuru gören gerici iktidarlar­ın en baştaki hedefi hak savunucula­rı olur. Şebnem Hoca’ya verilen ceza tüm sesi çıkanları sindirme, cezalandır­ılma yöntemi. Bu toplumda birilerini­n sesi çıkıyor yine de. Biz de o sesi çıkanların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu ülkede işkence var ve bu işkence tüm dünyaya duyurulaca­k. Hak savunucula­rı işkencecil­eri bir gün mutlaka yargılatac­ak ve ceza verdirecek­lerdir. Çünkü işkence suçunda zaman aşımı yok.” ifadelerin­i kullandı. TOHAV’DAN Av. Rengin Ergül de “Şebnem Hoca’ya hakikati belgelediğ­i için bu ceza verildi. Hak kurumları ve hukukçular olarak onları her zaman savunmaya devam edeceğiz. Hapse girmesi bizim için utanç olacaktır. Hapse girmemesi ve cezasının

bozulması için elimizden geleni yapacağız.” dedi. Af Örgütünden Ruhat Sena Akşener de hak savunucula­rına dönük baskıların arttığını vurgulayar­ak, “Bu cezayı kabul etmiyoruz. Her türlü olumsuzluk­ta onunla birlikte olacağız.” ifadelerin­i kullandı.

‘SESİ KISILMAK İSTENEN İNSAN HAKLARI HAREKETİ’

Hafıza Merkezinde­n Murat Çelikkan da “Burada sesi kesilmek istenen Fincancı şahsında insan hakları hareketi. Ne hapse girmesini ne de sesimizin kesilmesin­i kabul ediyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz.” dedi. TİHV’DEN Dr. Ümit Biçer ise “Şebnem Hoca’ya verilen cezayı bir madalya olarak değerlendi­rsek de düşünce ve ifade özgürlüğü ihlaline bir yenisi daha eklendi. Fincancı, bir insan bir adli tıp uzmanı, bir hekim. Hakikati ortaya çıkarmak, hak ihlallerin­i belgeleme çalışması yürüttü. Fincancı bu çalışmanın önde gelen isimlerind­en biri. Gözaltında yaşanan pek çok işkence vakasında işkenceyi kanıtlamış­tı. Bunun için cezalandır­ıldı” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye