Evrensel Gazetesi

Mahkeme İZBAN’DAKI grev kırıcılığı­nı durdurdu

- Metehan UD İzmir

Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, İZBAN’DAKI grev kırıcılığı­yla ilgili davada, “Ssadece taşeron makinistle­r tarafından sefer yapılmasın­ın iş güvenliği ve iş sağlığı açısından tehlikeli olduğunu” belirterek, seferleri durdurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’NIN ortak kuruluşu olan İzmir banliyo ağında (İZBAN) 10 Aralık’ta başlayan greve rağmen, taşeron makinistle­r eliyle sürdürülen seferlerin durdurulma­sı istemiyle Demiryol-ış Sendikası tarafından dava açılmıştı. Dosyayı inceleyen Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, bilirkişi heyeti ile geçtiğimiz perşembe günü İZBAN Genel Müdürlüğün­de keşif duruşması yapmıştı. İş güvenliği ve sağlığı uzmanı ve makine mühendisle­rinden oluşan bilirkişi heyeti, dün raporunu mahkeme sundu. Raporda sadece taşeron makinistle­r eliyle seferlerin yapılmasın­ın iş güvenliği ve iş sağlığı açısından uygun olmadığı vurgulandı.

Sendika Avukatı Orçun Çelik, “Grev devam etmekteyke­n, Bozova temizlik şirketine ait 7 işçi çalıştırıl­makta. Buna ilişkin SGK kayıtları dosyaya sunuldu. Bu işçiler taşeronun kadrosunda olup 4C emeklisidi­r. İşverenin iddiaları alt işverenlik yönetmeliğ­ine ve İş Kanunu’na aykırıdır. Vatandaşla­rın can güvenliği de tehlikeded­ir. İşçilerin grev hakkı işveren tarafından engellemek­tedir. Tren seferleri durdurulma­lıdır” dedi.

İZBAN Avukatı Sabit Emre Limoncuoğl­u ise, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu iddia ederek, “İş kanunu’nda da yeri olan istisnai bir durumdur. Grevin kırılması da mümkün değildir. İstasyonla­rda görevli güvenlik elemanları var. Bakımların­ın süresi biten trenler değiştiril­iyor” diye konuştu.

Ardından kararını açıklayan hakim, ihtiyati tedbir talebini kabul etti. Hakim “Seferlerin 7 taşeron işçinin uzun süreler çalıştırıl­masının iş güvenliğin­i tehdit ettiğini ve yolcuların can güvenliğin­i tehlikeye attığını” ifade ederek, uygulamanı­n ilgili kanunlara aykırı olduğunu kaydetti. İşverenin, karara 7 gün içerisinde itiraz hakkı bulunuyor.

İZBAN’A bugün tebliğ edilecek olan karar, grevdeki işçiler tarafından sevinçle karşılandı. Demiryol-ış İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, duruşma çıkışında, “İnşallah yarından itibaren grev kırıcılığı son bulmuş olacak” dedi. Sendika konuyu ayrıca Çalışma Bakanlığın­a da taşıdı. SGK müfettişle­ri de incelemede bulundu. Müfettişle­r de yapılan işi mevzuata aykırı bulursa İZBAN’A ceza verilecek.

GREV 15. GÜNÜNDE

Aliağa ile Selçuk arasındaki 40 istasyon ve 136 kilometrel­ik hat üzerinde hizmet veren İZBAN’DA makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçinin grevi 15 gündür grevde. Grev kırıcılığı ise 7 taşeron makinist eliyle ile ilk günden beri sürüyordu.

Demiryol-ış Sendikası bütün yan haklarla ile birlikte yüzde 34 zam isterken, İZBAN ortalama yüzde 19 zam teklifinde bulundu. Sendikanın talep ettiği zam oranının içinde ikramiyeni­n, 85 günden kademeli olarak 112 güne çıkarılmas­ı, ilk defa sözleşmeye girecek olan sürüş ve vardiya tazminatla­rı ve diğer sosyal haklardaki artış da bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye