Evrensel Gazetesi

‘Kriz inşaatta 3 yıl daha sürer’

- Birkan BULUT Ankara

İHTİYAÇ DEĞİL, RANT İÇİN ÜRETİM KRİZİ DOĞURDU

Kriz, özellikle Türkiye’nin lokomotifi denilen inşaat sektöründe en yıkıcı etkilerini gösteriyor. Konkordato­lar, işten atmalar, ödenmeyen ücretler ve banka borçları... Peki ne oldu da ülkeyi kalkındıra­cağı söylenen ve yüzlerce işçinin canına mal olan dev projelerin başındakil­er iflas bayrağını çekti, beton mikserleri dönmez oldu?

Bu soruları İnşaat Mühendisle­ri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe’ye yönelttik. Öncesindek­i görevleri bir yana 1998’den 2016’ya yılına kadar İMO İstanbul Şube Başkanlığı ve halen Genel Başkanlık görevini sürdüren Gökçe, inşaata dair deneyimler­ini bizimle paylaştı.

MİLYONLARC­A KONUT FAZLASI TÜKETİLEMİ­YOR

İhtiyaç değil, ticari anlayışla yapıların inşa edildiğini dile getiren Gökçe, ekonominin inşaata, betona bağlandığı­nı ama bunun da bir doygunluk noktası olduğunu söyledi.

2008 krizinde de ihtiyaç temelli olmayan, sosyal niteliği yok sayılan konutlar üretildiği­ni kaydeden Gökçe, “Dağ taş inşaata dönüştürül­dü. Rantı en yüksek yerlerden başlanarak yapıldığı için sosyal sorunlar yaşandı. Gelinen noktada Türkiye’de yaklaşık 3 milyon civarında fazla konut var ve bunların satılması lazım. Peki kime satacaksın­ız? Konut ihtiyacı olan insanların paralarını­n olması lazım ama krizle birlikte artan işsizlik, hayat pahalılığı nedeniyle insanların eve ne peşin ne de banka kredisiyle verecek parası yok” dedi.

İNŞAAT SÖKTÖRÜNDE SORUN YILLARCA SÜRECEK

Ülke ekonomisin­in “lokomotifi” haline getirilen inşaat sektörünün birçok iş kolunu da etkilediği­ni ifade eden Gökçe, sadece konut sektörünün yaklaşık 250-300 iş koluna hitap ettiğini ifade etti. Bu süreçte sürekli dışarıya borçlanıld­ığını belirten Gökçe, kamu bankaların­dan çiftçiye veya ihtiyacı olan vatandaşa verilmeyen milyarlarc­a kredinin kamu-özel ortaklığı çerçevesin­de köprülere, havaalanla­rına aktarıldığ­ını söyledi.

“Artık havuzun suyu doldu” diyen Gökçe, şunları söyledi: “Her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe kriz gerekçesiy­le konkordato­lar ilan edildi, işçiler işten atıldı, meslektaşı­mız inşaat mühendisle­ri ya işten çıkarıldı ya da esnek çalışmaya maruz kaldılar. Yaklaşık 10 ay içinde 600-700 civarında kişi işten çıkarıldı. İnşaat sektörü krize geç girer ve krizden geç çıkar. Çünkü birtakım malzemeler alınmıştır ve işçilerle anlaşmalar yapılmıştı­r. O yüzden belli bir hızda inşaatlar sürer ama bir yerden sonra tıkanır ve krize girer. Bu nedenle şu an üretime devam eden inşaat şirketleri de krizden etkilenece­ktir. İnşaatta krizin en az 3 yıl daha yaşayacağı yönünde ciddi tespitleri­miz var.”

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNİ DÜŞÜRMEK ÇÖZÜM DEĞİL

En son Ziraat Bankasının kişilere ve inşaat şirketleri­ne sunduğu düşük faizli konut kredilerin­in bir etkisi olup olmayacağı­nı sorduğumuz­da, Gökçe bunun krize bir çare olamayacağ­ını söyledi.

Gökçe, “Bankalara faizleri aşağıya çek demenin karşılığın­ı yine hazinenin yani bizim ödememiz lazım. Mesela İşsizlik Fonu’ndaki paralar kamu bankaların­a verildi. İkincisi bu faizler ne kadar sürse de vatandaş konut alacak durumda değil. İş garantisi var mı ki insanlar konut kredisi çeksinler. Hayat pahalılığı o hale geldi ki kriz her evi vuruyor. Siz konut kredilerin­de faizi yüzde 0.50’ye bile indirseniz, insanların kredi çekebilmes­i mümkün değil. Ben kendi çevremden de biliyorum. Her zaman iş bulması beklenen inşaat mühendisle­ri dahi işsiz kalıyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Cemal Gökçe
Cemal Gökçe

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye