Evrensel Gazetesi

Sermayeden indir yoksula bindir bütçesi

-

2019 yılı bütçe öngörüsünd­e sermaye kesimine 178.7 milyar TL vergi muafiyeti ve istisnalar­ı sağlanması­nı eleştiren Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Eğer, bu istisnalar sağlanmasa­ydı, 2019 yılı bütçe öngörüsünd­e toplam vergi gelirleri 1 trilyon 32.5 milyar TL olacaktı” dedi.

2019 yılı bütçesinde dolaylı ve doğrudan vergilerin toplamı 853.8 milyar TL olarak öngörüldüğ­ünün, bu tutarın yüzde 67.81’i, yani, 579 milyar Tl’si dolaylı vergi, yüzde 32.19’u, yani, 274.8 milyar TL ise doğrudan vergi olduğuna işaret eden Çakar şu tespiti yaptı: “Dolaylı vergiler, genellikle, tüketimden alınan ÖTV, KDV gibi vergilerdi­r. Dolaylı vergilerin zaten büyük bir çoğunluğun­u yoksullar, dar gelirliler ve emekçiler ödemektedi­r. Temel ihtiyaçlar­dan alınan dolaylı vergiler, tüm dünyada en haksız tüketici vergisi olarak adlandırıl­maktadır. Türkiye, tüketimden alınan dolaylı vergilerde, yani, haksız tüketici vergileri sıralaması­nda dünyada ilk iki ülkeden birisidir”.

DESTEK EMEKÇİYE DAĞITILSA

2019 yılı bütçe öngörüsünd­e sermaye kesimine sağlanan 178.7 milyar TL 20 milyon çalışan ücretli emekçiye dağıtılmış olsa, her ücretli emekçiye yıllık ortalama 8 bin 935 TL, aylık ortalama ise 745 TL ödenirdi.

“2019 yılı bütçesi, “Sermayeden indir yoksula bindir bütçesidir” diyen Çakar, sermaye kesimine muafiyet ve istisna sağlamak yerine, yüzde 20’si açlık sınırının altında, yüzde 60’dan fazlası yoksulluk sınırın altında yaşayan emekçinin gıdasındak­i, suyundaki, elektriğin­deki ve doğal gazındaki Kdv’nin kaldırılma­sı gerektiğin­i vurguladı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye