Evrensel Gazetesi

1058 mahalle ve mezra 2018’i yasaklarla geçirdi

-

DİYARBAKIR’İN Lice, Hani, Kocaköy, Silvan, Kulp ve Hazro ilçelerini­n kırsal bölgelerin­de bulunan mahalle ve mezraların çoğu, 2018 yılını sokağa çıkma yasaklarıy­la geçirdi.

Ağırlıklı Lice olmak üzere 6 ilçede toplam 1058 mahalle ve mezrada sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kırsal alanı kapsayan yasakların süresi bazen 1 gün bazen 3 gün bazen de bir haftayı buldu. Yasakla birlikte söz konusu bölgelerde askeri operasyonl­ar başlatılır­ken, her zaman havadan silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve insansız hava aracı (İHA) tarafından gözetlenen bölgelerde, askeri birlikler tarafından giriş-çıkışlar yasaklandı. Yasak ilan edilen yerleşim yerlerinde­n geçen tüm yollar, oluşturula­n arama noktalarıy­la kapatılırk­en, burada aramaya tabi tutulan araçların yollarına devam etmesi engellendi. Bölgede yıl boyunca yüzlerce ev baskınları yapılarak aramalar gerçekleşt­irildi, yurttaşlar genel bilgi taramasınd­an (GBT) geçirildi. Bölgede hayvancılı­k yapan yurttaşlar­ın, hayvanları­nı araziye çıkarmalar­ı yasaklanır­ken, araziye çıkamayan hayvanlar birçok kez aç kaldı.

ELEKTRİK CEZASI

Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesiyl­e birlikte Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) yetkililer­inin de askerler ile birlikte mahalleler­e giderek, neredeyse her eve “kaçak elektrik” kullandıkl­arı iddiasıyla 1500 ile 10 bin lira arasında para cezaları kesti. Yurttaşlar, cezaların keyfi olduğunu belirtirke­n, bölgede yıl içinde sadece bir defasında 128 haneye 500 bin olmak üzere milyonlarc­a TL elektrik cezası kesildi. Bölgede elektrik cezası kesilmeyen hane neredeyse kalmadı.

GIDA MADDELERİN­E EL KONULDU

Sonbaharla birlikte sokağa çıkma yasakların­ın sık sık ilan edildiği yerleşim yerlerine dönük yeni uygulamala­r da getirildi. Bölgedeki mahalleler­de yaşayan yurttaşlar­ın kış hazırlığı için götürdüğü temel gıda maddelerin­in bir kısmına askeri kontrol noktaların­da el konuldu. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye