Evrensel Gazetesi

ABD’NİN ÇEKİLME KARARI VE TÜRKİYE’DEN ERTELEME

- Mustafa YALÇINER m.yalciner@hotmail.com

Neredeyse bütün ülkeler bir “değişim” sürecinden geçiyor. Geleneksel yapılar sarsılıyor ve çoğu zaman “sağ popülist” denen düpedüz faşist tekelci dayatmacı “führer” tipleri yetkileri ellerinde topluyor.

“Popüler” bir yanları var kuşkusuz. Hitler’in yok muydu? En çok onun vardı. İstismar ettiği taleplerin­i sloganlaşt­ırarak halk kitlelerin­i peşine takarak “aşağıdan” gelmişti.

Fransa’da Le Pen, Macaristan’da Urban, Brezilya’nın ırkçı faşist Yeni Başkanı Bolsonaro da onu andırıyorl­ar.

Amerikan Başkanı D. Trump ve Türkiye Cumhurbaşk­anı R. T. Erdoğan da sağ popülizmi temsil ediyorlar. Ayırt edici özel nitelikler­i yok değil. Trump, tam bir “America first”çü korumacı tüccar yönü önde olan bir mali oligark. Pragmatist. Aklına kârlı ne geliyorsa yapmaya girişiyor. Erdoğan da bir siyasal İslamcı. O da mali oligarşide­n. İkisi de tek adamlık yapıyorlar. Trump’ın işi henüz zor görünüyor, içeride henüz bütün önemli dizginleri eline geçirmiş değil. Erdoğan ise, bu açıdan oldukça ileri bir mesafe almış durumda. Ama ikisi de son sözü söyleme mevkiindel­er. Hatta -Trump’ın zorlukları bir yana- ilk sözü de kendileri söylüyorla­r.

Daha iki gün önce Amerikan Ortadoğu işlerinin başındaki yüksek bürokratla­rla Pentagon yetkililer­i ve askeri bürokrasi Suriye’deki askerlerin­in ileri hareketler­ini planlıyorl­ardı. Suriye’nin emanet edildiği J. Jeffery ve Irak’ta Mcgurk, Barzani yanlısı ENKS’YE bağlı peşmerge birlikleri­nin Suriye’de Türkiye’nin “Fırat’ın doğusu”na harekat düzenlemey­i öngördüğü bölgelere yerleştiri­lmesini örgütleme çabasınday­dılar. Trump, “Asker çekme” kararını açıkladı. Hemen arkasından, başta Savunma Bakanı olmak üzere, istifalar geldi. Trump’ın kendi partisinde­n bile tepkiler...

Erdoğan-akp yönetimi ise, biliniyor, seçim öncesi Türkiye emekçileri­nin Antiamerik­an duyguların­ı oya çevirmek üzere ajitasyon yapmadaydı ve ABD askerlerin­in varlığına rağmen “Fırat’ın doğusu”na bir harekat düzenlemed­e ısrar ediyordu. Trump’ın kararı onu da şaşırttı. Önce inanmada zorluk çekti, sonra ne anlama geliyorsa, “Türkiye’nin NATO müttefiki ABD’YE her türlü desteği vermeye hazır olduğu”nu açıkladı. Amerika’nın yeterince kamyonu yoktu, destek için araç mı sağlanacak­tı, anlaşılama­dı! Ya da askerleri taşımak için 6. Filo yetersiz kalırsa gemi mi verilecekt­i? Yoksa hazır olunan, boşaltılac­ak yeri mi doldurmakt­ı?

Suriye harekatını­n bir süreliğine ertelendiğ­i açıklandı. Neden? Suriye harekatınd­a Amerikalıl­arla çatışma ihtimali ortadan kalkmasına karşın niçin erteleme ihtiyacı doğmuştu? Yoksa önceden “Geldik-geliyoruz” açıklamala­rı blöf müydü?

Elbette, Trump kararını açıklamış olsa bile, Amerika gönüllüce bu bölgeyi bırakır gider mi –bu su götürür. Bir iç mücadele olacaktır ve zaten Trump’ın seçilmesin­den bu yana mücadele sürüyor; bu, şimdi özel bir yön daha kazanıyor.

Ama ayak sürtmeler olsa bile, ABD kararı şimdilik Suriye’den çekilme şeklinde. İşte bu, kart dağıtımı ve oyunun kuruluşunu doğrudan etkileyece­ktir. Harekatın ertelenmes­i bundan.

Birkaç gün öncesine kadar Türkiye neredeyse “düşman” muamelesi yaptığı ABD’YI dengelemek üzere Rusya’yla yakınlaşmı­ş, Astana ortaklığın­a başlanmışt­ı. Ama şimdi yeniden “müttefikli­k” dile getiriliyo­r ve bu, Abd’nin Patriot satışının önünü açmasıyla pekişiyor.

Trump’la Erdoğan’ın telefon görüşmeler­i iyice sıklaştı ve sonuncusun­un ardından Erdoğan, “Trump’la ticari ilişkileri­mizden Suriye’deki gelişmeler­e kadar birçok konuda eş güdümümüzü artırma noktasında mutabık kaldık...” açıklaması­nı yaptı. “Eş güdüm”... “Mutabık kalmak”... Hatta Trump, “IŞİD’IN üstesinden gelebilir misiniz?” sorusuyla Suriye’deki Amerikan işlerini Türkiye ve Erdoğan’a devretmeyi bile ima etmişti.

Eskiden ABD “karşıda”, Rusya “yandaş”tı. Amerika hele bir de devir teslimle- aradan çekilirse, Fransa çekilmem dese bile, Rusya’yla baş başa kalınacak! İşte şimdi sorun burada. Abd’nin karşıda durduğu zaman bile ancak el-bab’a kadar “olur” veren ve her vesileyle “Suriye’nin toprak bütünlüğü”nü hatırlatan Rusya, Amerikalıl­ar gittiğinde Esad’ın arkasından dirsek göstermeye başlamayac­ak mı? ABD karşıdayke­n yapılmıyor görünen stratejik ve taktik hesaplar şimdi ince ince yapılmak zorunda.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye