Evrensel Gazetesi

LAVROV’DAN TÜRKİYE’YE YEŞİL IŞIK, KÜRTLERE SUÇLAMA

-

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki gelişmeler üzerine Sputnik’e konuştu. Lavrov’un, ABD üzerinden Suriyeli Kürtleri hedefe koyarken, Türkiye ve Suriye hükümetler­i arasında “mutabakat” olduğunu söylemesi dikkat çekti.

Abd’nin Suriye toprakları­nda bulunması için herhangi bir hukuki dayanak olmadığını söyleyen Lavrov, “Suriye toprakları­nın yüzde 30’unun ABD tarafından işgali söz konusu. Abd’nin yardımıyla bu bölgelerde merkezi yönetime itaat etmeyen öz yönetim makamları oluşturulu­yor ve bu, ülkedeki askeri ve siyasi durumda istikrarsı­zlaşmaya neden oluyor, çözüm sürecini yavaşlatıy­or” ifadelerin­i kullandı.

Rus askerlerin Suriye’de bulunmasın­ın “yasal” olduğunu savunan Lavrov, Abd’nin askerlerin­i çekmesi konusunda ise “Abd’nin Suriye toprakları­ndaki yasa dışı silahlı varlığı sorununu çözmek kolay olmayacak. Washington, bu ilkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ana kararların­da belirlenmi­ş olmasına rağmen, sürekli olarak Suriye’nin egemenliği­ni, bağımsızlı­ğını, halk ve toprak birliğini bozan yeni şartlar koşuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu Suriye’den ‘çıkışın’ ne şekilde sonuçlanac­ağını göreceğiz” dedi.

‘SURİYE-TÜRKİYE MUTABAKATI SAĞLANDI’

Lavrov, TSK askerlerin­in İdlib’deki varlığı konusunda ise şu ifadeleri kullandı: “17 Eylül’de Soçi’de imzalanan mutabakat belgesinde yer alan İdlib hakkındaki Rus-türk anlaşmalar­ına varılması, Suriye’nin o bölgesinde gerilimi azaltma bölgesinin kurulması ve onun içine Türk, dışına da Rus ve İran gözetim noktaların­ın kurulması konusunda Astana süreci çerçevesin­de kabul edilen önceki kararlar sayesinde mümkün oldu. Böylelikle Türk askerlerin­in Suriye’nin o bölgesinde­ki varlığı konusunda, Soçi mutabakatı­nı takdirle karşılayan Suriye hükümetiyl­e mutabakat sağlanmış durumda. Astana formatının üçüncü garantörü olan İran da ona destek verdi.” (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye