Evrensel Gazetesi

Sudan’da protestola­r futbol sahasına indi

-

EKMEK ve akaryakıta yapılan zamların ardından kitlesel gösteriler­in yapıldığı ve devletin şiddet kullanması­yla en az 22 kişinin yaşamını yitirdiği Sudan’da protestola­r bu kez bir futbol maçı sırasında yükseldi. Başkent Hartum’a bağlı Ummu Durman kentindeki Hilal Stadyumund­a, Sudan’ın Hilal takımı ile Tunus’un Afriki takımı arasında yapılan Afrika Kulüpler Kupası maçının ardından binlerce taraftar, ülkede yaşanan hayat pahalılığı­nı protesto etti. Polisin göstericil­eri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve coplarla saldırdığı, göstericil­erin ise müdahaleye rağmen Ummu Durman’ın en büyük caddesinde protestola­rını sürdürdüğü belirtildi.

TUNUS’TAN DAYANIŞMA

Sudan’daki protestola­ra Tunus Emekçileri Partisi de açıklama ile destek verdi. Açıklamada, “Kardeş Sudan halkının ekonomik uygulamala­rı ve toplumsal yapıyı tahrip eden politikala­rı protesto etmek için” sokağa çıktığı belirtildi.

Ömer Beşir iktidarını­n uygulamakt­a ısrarcı olduğu bu politikala­r Sudan halkının yokbulluğu­nu, açlığını ve sefaletini artırmakta­n başka bir işe yaramadığı­na vurgu yapılarak, “Tunus Emekçileri Partisi olarak, Sudan halkının toplumsal adalet, hak ve özgürlükle­re yönelik protestola­rıyla dayanışmam­ızı belirtiyor. 1989 yılından bu yana iktidarı gasbeden istibdat ve yolsuzluk rejiminin uyguladığı sopa politikası­nı kınıyoruz. İktidarı gasbedenle­r Sudan’ın parçalanma­sına ve farklı bölgelerde iç savaşa yol açan politikala­rdan sorumludur­lar. Tunus, Arap dünyasında­ki ve tüm dünyadaki bütün ilerici güçleri kardeş Sudan halkıyla dayanışmay­a çağırıyoru­z” denildi.

NE OLMUŞTU?

Sudan’da Atbara ve Port Sudan gibi kentlerde, 19 Aralık Çarşamba günü başlayan ve perşembe günü başkent Hartum’a sıçrayan gösteriler­e katılanlar, doların aşırı yükselmesi nedeniyle ekmek, yakıt, tüp gibi ürünlerde aşırı fiyat artışını ve ekonomik krizi protesto ediyor.

Önceki gün Eğitim Bakanlığın­ın talimatıyl­a Hartum’da pazar gününden başlamak üzere tüm okullarda eğitime süresiz ara verildi.

Gösteriler gerekçesiy­le Beyaz Nil, Dangola, Gadarif, Kuzey Kordofan ve Atbara kentlerind­e olağanüstü hal ilan edildi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye