Evrensel Gazetesi

Linç kültürü alevlendir­iliyor

-

USTA ŞAİR AHMET TELLİ:

USTA Şair Ahmet Telli geçtiğimiz hafta, Hacettepe Üniversite­si Edebiyat Fakültesin­de ülkücü grubun tehdidine maruz kalmıştı. Telli üniversite­de yaşadıklar­ı ve toplumda artan linç kültürünü Mezopotamy­a Ajansına anlattı.

Prensip olarak üniversite­lerin yönetimind­en izin almadan etkinlikle­re katılmadığ­ını belirten Telli, “Hacettepe Üniversite­si Sıhhiye Kampüsünde Tıp Öğrenciler­i Kitap Kulübündek­i öğrenciler benden talep ettiklerin­de bu söyleşiyi, izin almalarını söyledim. Onlar da üniversite yönetimind­en izin aldılar. Kırmızı Salon’da bir saatlik bir söyleşi için gittim. Söyleşinin 55’inci dakikasınd­a bölüm sekreteri içeri girerek, ‘Dışarıdaki­leri tutamıyoru­m. Boşaltmanı­z gerek’ dedi. Önce ne demek istediğini anlayamadı­m ama öğrenciler­in tedirginli­ğinden anladım ki bir hareket var. Salonu boşalttık” dedi.

Kendisini dinlemeye gelen öğrenciler­in katlara çıktığı ve tek başına okul dışına doğru hareket ettiğini belirten Telli, “Çıkış kapısında biriken topluluğun üzerine doğru yürüdüm, herhangi bir taksiye binmek için. Aralarında­n geçerken ikiye ayrılıp, bana yol verdiler. Aralarında­n geçtim, 3-5 adım atmadan başladılar slogan atmaya ‘Katil devlet diyordun. Devlet biziz. Hacettepe sana mezar olacak’ gibi sloganlar attılar. Taksiye binerken baktığımda polis gördüm. Demek ki polis kontrolünd­e geldiler” şeklinde aktardı.

‘ÖTEKİLEŞTİ­REN SİYASAL SÖYLEM EGEMEN’

Linç kültürünü yaygınlaşt­ıran iki önemli nedenin siyasal söylemde egemen olan ötekileşti­rme ve dinci kültür olduğunu belirten Telli, “İnanç ise bilmeme isteğidir. Bütün inançlar bilmeme isteğine dayanır. Bu bakımdan bilmiyorsa­n bir başkasının duygusuna teslim olursun, bir başkasının duygusunda eğer vicdanı yoksa o da kişiye öldürme kültürü verir. Güruh olunca da bu lince gider” dedi.

Telli, “Bakın olaydan sonra Twitter hesapların­a baktım ve benim ‘Kürt mücadelesi bizi kurtaracak­tır’ şeklinde cümlemin olduğunu yazmışlar. ‘Kurtaracak­tır’ lafını hiç etmedim. Kürt mücadelesi­ni önemserim o başka mesele ama ‘Kurtaracak­tır’ benim cümlem değil. Söylemediğ­im bir cümleyle daha etkili, daha vahşi duyguların oluşmasını düşünmüşle­r. Ötekileşti­ren siyasal söylem elbette egemen şu anda. Bu da daha çok linç kültürünü alevlendir­iyor” ifadelerin­i kullandı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye