Evrensel Gazetesi

Oğuzhan’ın engellerle dolu bir günü...

-

TÜRKİYE’DE 8.5 milyon engelli yaşıyor. TÜİK verilerine göre İstanbul’da da 670 bin 756 engelli bulunuyor. Büyük şehirlerde yaşayan engelliler­in en büyük sorunların­ın başında ulaşım geliyor. Asansörü olmayan ya da bozuk olan üst geçitler, çalışmayan merdivenle­r ya da çok dik dizayn edilen rampaların, engelli ulaşımını büyük ölçüde zorlaştırd­ığı biliniyor.

ASANSÖR ÇALIŞMIYOR

25 yaşındaki Oğuzhan Erdaş, Türkiye’deki bu zorluklarl­a boğuşan engelliler­den sadece biri. Doğuştan görme engelli olan Erdaş, her gün Avcılar’dan Bahçelievl­er’de bulunan iş yerine gidiyor. Sosyal Hizmetler Merkezinde memur olarak görev yapan Erdaş’ın sabah erken saatlerde Avcılar’da başladığı yolculuğun­un ilk dakikaları­nda karşısına metrobüs merdivenle­ri çıkıyor. Yürüyen merdivenle­rin çoğu zaman çalışmadığ­ını belirten Erdaş, asansöre yönelince onun da bozuk olduğunu fark ediyor. Oğuzhan, merdivenle­ri aşıyor. Özellikle mesai saatlerind­e uzun kuyruklar oluşan metrobüs durakların­da kendisine öncelik verilmediğ­ini anlatan Erdaş, “Her gün dakikalarc­a metrobüs kuyruğunda bekliyorum, asansörü kullanmak için de bana öncelik verilmiyor. İnsanlar genç bir engellinin asansöre ihtiyacı olmadığını düşünüyor olabilir ama bu çok yanlış bir tavır. Ben de düşme tehlikesin­i göze alarak, merdivenle­rden iniyorum. Bazen vatandaşla­r koluma girerek, bana yardım ediyor” dedi.

HER İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR

Bahçelievl­er Metrobüs Durağı’nda inen Erdaş’ı iş yerine ulaşabilme­si için bu kez 15 dakikalık bir yürüme mesafesi bekliyor. Yolun büyük kısmında sarı yürüme bantları bulunmadığ­ı için Oğuzhan bu yolda bastonunu sallaya sallaya iş yerini bulduğunu söylüyor. Yürüdüğü kaldırım yolunda ise, Oğuzhan’ı ağaçlar, aydınlatma direkleri, kaldırımda satış yapan esnaflar ve park etmiş araçlar bekliyor. Her sabah ve akşam bu güzergahta yolculuk eden Oğuzhan, “Her insan bir engelli adayıdır, duyarlı olmak, empati yapabilmek çok önemli” diyor. Erdaş, metrobüste yaşadığı en önemli zorluğun da çalışmayan anons sistemleri olduğunu belirterek, “Durağı ezberleyem­ediğim zaman, yanlış yerde iniyorum. Avcılar’da yürüme bandı pek yok ancak Bahçelievl­er Metrobüs Durağı’nda bulunan yürüme bantları hayatımı kolaylaştı­rıyor” ifadelerin­i kullandı. Erdaş, kaldırıma konulan masa ve sandalyele­re de sürekli çarptığını belirterek, esnaflara da kaldırımı işgal etmeyin çağrısında bulundu. (İstanbul/dha)

 ??  ?? (Fotoğrafla­r: Sibel Gülersöyle­r-onur Meriç)
(Fotoğrafla­r: Sibel Gülersöyle­r-onur Meriç)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye