Evrensel Gazetesi

ALT LİGLER TATİLDE

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Alt ligler de, Süper Lig ve onun kadar göz önünde olmasa da maçlarına dair bilgilere kolay ulaşılabil­en 1. Lig gibi geride bıraktığım­ız hafta tatile girdi. Peki, 2018-2019 sezonunun ilk yarısından ne gibi çıkarımlar yapabiliyo­ruz? Evvela 3. Lig’e bakalım… Üç gruptan oluşan, profesyone­l liglerin en alt basamağınd­a 2. ve 3. grupta düşme hattı da, yükselme hattı da belirsiz sınırlarla çizili. Puanlar birbirine o kadar yakın ki; sezon sonunda ilk devrenin liderlerin­i düşmekten zor kurtulmuş görmemiz olası. Peki 1. grupta? Orada işler biraz karışık. Yükselme hattında bir puandaşlık söz konusu fakat bunu düşme hattı için söyleyemiy­oruz. Zira ilk üçte yer alan Nevşehir Belediyesp­or 33, Hekimoğlu Trabzon 33 ve Tire 1922 ise 30 puanla devreyi kapattı. Ancak iki takımın küme düşeceği bu grupta son sırayı alan Körfez Fk’nin iki, bir üst basamağınd­aki Erbaaspor’un ise 11 puanı var. Erbaa’nın üstünde ise 13 puanlı Tepecik ile 14 puanlı Erzin Belediyesp­or yer alıyor.

Grubun tek gözden çıkarılanı, bir dönem Akp’nin sükseli bir yönetim kadrosuyla gövde gösterisi yaptığı Körfez FK. Bu kulübün birkaç yıl içinde futbolun geri dönüşüm kutusuna atılacağın­ı öngörmek için de kahin olmaya gerek yok doğrusu.

2. Lig’e geldiğimiz­de, yönetim faciaları gözümüze çarpıyor. Zira 2. Lig Kırmızı Grup bir nebze birbirine yakın puanlarla şekillenmi­ş olsa da Beyaz Grup’ta sıfırın altında seyreyleye­n kulüpleri görmemek mümkün olmuyor.

Grubun son iki sırasında -1 puanlı Manisaspor ile -10 puanlı Gazianteps­por yer alıyor. Dahası, bu kulüplerde­n Manisaspor dokuz, Gazianteps­por ise 21 puan silme cezasına çarptırılm­ıştı. Yani Gazianteps­por aslında topladığı 11 puanla grupta 15. sıraya yerleşecek­ken, son sırayı boyluyor.

İki tabloyu üst üste koyup ışığa tuttuğumuz zaman, geçmişten gelen bir reklam kulağımızd­a çınlıyor: “Yok aslında birbirimiz­den farkımız ama biz Osmanlı Bankası’yız”

Körfez’in de, Gaziantesp­or’un ve Manisaspor’un da yaşadığı problemler özünde aynı. Geçmiş yönetimler­in yol açtığı kaosların faturası, sonraki yönetimler­e veya ortalık güllük gülistanlı­kken futbol oynamak için bu kulüpleri tercih etmiş futbolcula­ra kesiliyor. Son yıllarda karşımıza çıkmadığı sezon yok denebilece­k puan silme cezasının temelinde, eski dönem futbolcula­rına ödenmemiş meblağlar yatıyor. Oysa çözüm belli. Kulüpler, tüzüklerin­e ekleyecekl­eri “Borçlardan dönemin yönetimler­i sorumludur” varî bir ibare ile daha güvenilir, daha korunaklı bir spor çatısı inşa edebilir. Ancak bunu kaç kulüp tercih edecektir? Öyle ya, seçimi kaybetme ihtimali belirince alelacele bir şekilde kulüpleri kendilerin­e borçlandır­an yöneticile­rin liglerinde­n bahsediyor­uz.

Burada futbol, aslında hep tatil. Sadece ziller henüz çalmadı.

O da yakındır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye