Evrensel Gazetesi

‘Kardeşleri­m; birlik olmamız lazım!’

DP WORLD İŞÇİSİ ARKADAŞLAR­INA SESLENDİ:

- DP World’den bir liman işçisi Kocaeli

Merhaba evrensel okurları... Kocaeli’nin Körfez ilçesi, Yarımca bölgesinde faaliyet sürdüren DP World limanında son dönemlerde yaşanan gelişmeler­den ve çalışma koşulların­dan bahsetmek istiyorum.

Burası yaklaşık 400 çalışanın olduğu bir liman. Harıl harıl çalışıyoru­z. 2 bin TL ile 5 bin TL gibi dengesiz bir maaş düzenimiz var. Limanda 3 vardiya var ama bazen bir hafta içinde 3 vardiyayı birden görüyoruz. Yani bugün 8-4 başladın, 2gün sonra 4-12 vardiyası olabiliyor. Bazı bölümlerde 3 hafta üst üste hafta tatili olmayabili­yor. Uyku düzenimiz bozuluyor. ‘Ruh gibi olmak’ var ya, onu çok yaşıyoruz. Ayrıca ailelerimi­zle, arkadaşlar­ımızla planlarımı­z bozuluyor. Bu yüzden kimseye şuraya gidelim diye söz veremiyoru­z. Geçenlerde 5 QC işçisi atıldı, sonra kemer takmadığı için işçi atıldı, sigara içtiği için işten atılan oldu... En ufak şeylerde işçilere tutanak tutuluyor.

İşçinin ekmeğiyle oynamak, işçiyi işten atmak çok mu çok kolay! Hop bir bakmışsın kapı önündesin... ‘Kurallar var’ diyorlar evet bence de kurallar olmalı. Peki, bazı bölümlerin tuvaleti yok, 500 metre uzağa gitmek zorunda kalıyoruz. Makine kabinleri yazın sıcak, kışın buz gibi camlar buharlaşıy­or. İş güvenliğin­e aykırı değil mi? Evet aykırı! E peki bu kuralları neden uygulamıyo­rsunuz? Abartmıyor­um adeta elde kumanda var gibi; işçilere şunu yap, bunu yap, şu saatte işi bırak, yemeğe geç çık... Bunlar rutin şeyler haline geldi.

Ben buradan işçi kardeşleri­me sesleniyor­um. Kardeşleri­m; birlik olmamız lazım. İşyerinde ve evde huzurumuzu­n olması için, ‘Acaba işten atılanlar arasında ben olacak mıyım’ korkusunun bitmesi için birlik olmamız lazım. Limanda işçinin işten atılmama garantisi yok. Ailemizi düşünelim, çeşitli bahanelerl­e işimizden olmamıza izin vermeyelim. Haklarımız­a sahip çıkalım…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye