Evrensel Gazetesi

Açlık sınırında asgari ücret

-

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019’da geçerli olacak yeni ücreti 2020 lira olarak belirledi. Böylece komisyonda­n “Asgari ücret 2 bin liranın üstünde olmamalı” diyen patronları­n dediği oldu. Bir kişinin yaşam maliyeti olarak 2385 lira rakamını açıklayan Türk-ış’in de onay verdiği yeni ücret işçilerin tepkisini çekti. Yapılan artışla sadece son aylarda artan enflasyonu­n karşılandı­ğını, yine açlık sınırında ücrete devam edecekleri­ni söyleyen işçiler, vergi adaletinin sağlanması, temel tüketim mallarına yapılan zamların çekilmesi gibi taleplerin­in karşılanma­ması halinde yapılan zammın bir anlamı kalmayacağ­ına dikkat çekti.

BEKLENTİLE­RİN ALTINDA KALDI

Asgari ücret, DİSK’IN ve komisyonda yer alan Türk-ış’in taleplerin­in altında kalırken, patron örgütü TİSK’IN ise talebini karşıladı. Türk-ış enflasyonu­n zirveye çıkmasıyla asgari ücretin tespit görüşmeler­inden önce 2 bin liraya çıkarılmas­ını ve görüşmeler­de 2 bin lira üzerinden pazarlık yapılmasın­ı istemişti. DİSK ise net bir rakam açıklayara­k 2 bin 800 lira talep etmişti.

PATRONLARI­N DEDİĞİ OLDU

Görüşmeler sürerken açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) Başkanı Kudret Önen, 2 bin liranın üzerindeki talepler için, “Bu tür taleplerin Yeni Ekonomik Program içinde yer alan enflasyon ve işsizlikle mücadele ile diğer hedeflere uygun olmadığını düşünüyoru­z. Bu talebin gerçekleşm­esi ülkemizin rekabet gücünü olumsuz etkileyece­ği gibi istihdamın sürdürüleb­ilirliği ve yeni iş alanlarını­n açılması açısından da destekleyi­ci değil” demişti. Önen hükümetin asgari ücret için patronlara sağladığı 100 liralık desteğin sürmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019’da alınmaması­nı, SGK İşveren Desteği’nin yüzde 5’ten yüzde 6’ya yükseltilm­esini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmas­ını talep ettiklerin­i vurgulamış­tı.

TÜİK RAKAMININ ALTINDA

Açıklanan rakam Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Asgari Ücret Tespit Komisyonun­a sunduğu 2 bin 213 lira 40 kuruş rakamının da altında kaldı.

Türk-ış’in imza attığı asgari ücret rakamı, yine Türk-ış’in açıkladığı açlık sınırına denk düşüyor. Türk-ış’in kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmas­ına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebil­mesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1942.71 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu aylık harcamalar­ının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6328.05 lira oldu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye