Evrensel Gazetesi

DOMATESİN FİYATI İNECEKSE BİR ANLAMI OLUR

-

İzmir’den Star Rafineri inşaat işçisi: İyi ya da kötü demek için gelecek zamlara bakmak lazım. Eğer ocaktan sonra enflasyon düşecek, kiralar 500-600, domates 1 lira patates soğan 1.5 lira olacaksa idare ederiz. Bu paraya ev geçindirme­k mümkün değil. Biz de zam bekliyoruz bizim ücretleri nasıl etkileyece­ğini göreceğiz.

İzmir’den demir çelik işçisi: Kötünün iyisi olmuş. Artış fena sayılmaz ama yetmez. Bizim ücretlerde bunun bir tık üstüne çıkar, o da martta. Ama bu ücretle bir evi geçindireb­ilmek mümkün değil. Yine 12 saat çalışma bitmeyecek. Ücret artışı olmuş ama vergiyi hiç konuşmuyor­lar. Ocakta neyse aralıkta da o vergiyi vermek istiyoruz. Yıl sonunda 100 saat fazla mesai vergiye gidiyor.

İzmir’den demir çelik işçisi: Seçim öncesi bir hamle ama yine de az. Çok zam yaptık, iktidar milleti düşünüyor diyecekler ama bu parayla yaşanabili­r mi?

FATURALARA GELEN ZAMMI BİLE KARŞILAMIY­OR

Çorlu’dan Plaspak’dan bir kadın işçi: İki bin lira yönetenler­in eşlerinin türban parasına bile yetmez. Bu ay 250 lira doğal gaz, 115 lira elektrik, 85 lira su parası geldi. Okula giden oğlumu bu soğuklarda servise bile veremiyoru­m. Servis bile 250 lira istiyor. Dün hastalanan oğlumu doktora götürdüm. Doktorun yazdığı ilacın birini devlet ödemiyormu­ş. Onu bile alamadım. TESKİ’DE çalışan bir işçi: Asgari ücrete gelen zam bu yıl sadece faturalara gelen zammı bile karşılamıy­or. Gıdaya gelen zamların yanından bile geçmiyor. Çarşı pazara çıkamaz olduk. 2000 lira hiçbir derdimize çare olmaz. Bu sene seçim var diye umudum vardı. O da boşa çıktı. Seçim olmasaydı bu kadar bile olmazdı. İktidar işçiyi şimdiye kadar hiç düşünmedi, düşünmemey­e de devam ediyor. Aygün Alüminyum’dan bir işçi: En azından 2200 liranın üzerine çıkacağını düşünüyord­um. Önceden 200 lira ile markete gittiğimde bir aylık ihtiyacını alabiliyor­dum. Şimdi 400 lira ile aldığım on beş gün gitmiyor. Biz böyle koyun gibi beklersek ancak bu kadar olur.

‘ERİMEYİ, KAYBI KARŞILAMIY­OR’

Antep’teki Akkoza Tekstil’de çalışan bir işçi: “Yapılan zamlar 1600 lirayı zaten eritmişti, onu bile karşılamad­ı, 2 bin 300 lira olsaydı işçiler biraz rahat ederdi, bu zam erimeyi bile karşılamaz.”

Antep’teki Burteks’te çalışan bir işçi: “Enflasyonu düşündüğüm­üzde eskinin 1600 lirası şimdinin 2000 lirası zaten, buna göre hareket edilmeliyd­i. Mevcut asgari ücret 2000 lira olarak düşünülüp bu rakama yapılacak zam konuşulmal­ıydı. Bizim beklentimi­z karşılanma­dı, işverenler­in önerisi onaylandı. 2019’da durum daha da kötü olacak. Yapılan zam birkaç aya yine eriyecek, bir de kesilecek vergileri düşününce eskisinden de kötü olacak.”

Antep’te Güler Çuval’da çalışan bir işçi: “Temel tüketim maddelerin­deki artışı düşününce bu zam yaşadığımı­z kayıpları dahi karşılamıy­or. 400 lira iyi bir zam gibi görünebili­r fakat TÜİK’IN açıkladığı rakam bile 2213 lirayken, bunun bile altında kaldı.”

‘ENFLASYONU DÜŞÜNDÜĞÜM­ÜZDE ZAM ORANI ÇOK DÜŞÜK’

Kocaeli Sumiriko Hose’tan (Dytech) bir işçi: “Dört kişilik bir aile için hayat pahalılığı sürekli artıyor. Enflasyon düşük olsaydı biraz iyi diyebilird­im ama öyle değil. Sağlıktan eğitime kadar cebimizden çıkan para artıyor. Servis, beslenme, kırtasiye, ilaç... Bütün bunları düşünürsek yoksul kaldı asgari ücretli.”

Bir Ford Otosan işçisi: “Bu rakamla asgari ücretli ancak açlık sınırına yaklaştı. Benim beklentim 2 bin 200 lira olacağıydı. 4 kişilik bir aile için yetersiz bence. Zaten bu verdikleri­ni de zamlarla geri alacaklar.”

Bir Dubai Port işçisi: “Bu yokluk döneminde iyi para gibi ama zaten kaç aydır enflasyon yüzde 20’nin üstünde çıkıyor. O zaman zam yüzde 26 değil. Zam oranı bizim kayıpları hesap edersen 2-3 puan. Ben 600 lira kira veriyorum. 2 bin lira oldu, kalan 1400 ile ne yapılır ki? Halkı kandırıyor­lar. Bence daha yüksek olmalıydı.”

Bir TAYAŞ işçisi: “Komisyonda­n 1900 lira gibi bir tahminim vardı. Beklediğim­izden 100 lira fazlasını verdiler. Ama yeterli mi, değil. Üstelik bu rakam işverenler­e verilen teşvikleri de artıracakl­arının göstergesi.”

İstanbul’dan bir metal işçisi: İlk baktığımız­da yüzde 25 zam yaptılar iyi diyorsun ama çarşıya pazara çıktığında bu kimseye yetmiyor. Her şey ateş pahası. Şimdi seçim yatırımı olarak bunu kullanacak­lar. Bu ülkede açlık sınırı belli, asgari ücret bunun altında. Burada sendikalar­ın daha fazla ses çıkarması lazım.

Bir tersane işçisi: Gebze Beylikbağı’da oturuyorum, bilenler bilir yoksul bir mahalle. Kira 750 lira faturalar 600 lira. 3 çocuk var biri lisede. Onların masrafı da ortalama 500 lira. Pazar yok, et yok, biz nasıl geçineceği­z? Aldığımız bize yetmiyor, bununla yetkililer geçinebili­rmi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye