Evrensel Gazetesi

Sonraki yıllar için bile ücretsiz izne gönderiyor­lar

- Gökhan ÇELİK Ankara

SİNCAN OSB’DEKİ ÜRETİM DE İŞÇİLERİN HAKLARI DA ‘EKSİ’DE

Krizin etkileri fabrika ve işletmeler­de daha sert hissedilme­ye başladı. Savunma sanayi ve yurtdışı üretim yapan yerler krizden pek etkilenmez­ken, birçok fabrikadan üretimdeki durgunluk nedeniyle işçiler sürekli yıllık izne gönderiliy­or. Kimi fabrikada ücretsiz izinler işçilerin ücretlerin­i asgari ücretin neredeyse yarısına düşürmüş.

Daha önce işçilerin yıllık izin haklarını gasp eden patronlar, işçilerin yıllık izinlerini eksiye düşürüyor. Yani işçilere gelecek yılların izinleri de kullandırı­lıyor.

Ankara’da bulunan Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan fabrika ve yan sanayi işletmeler­indeki işçilerle neler yaşadıklar­ını konuştuk. Durgunluk, siparişler­de azalma, yeni iş ilanlarını­n sayısında düşüş, fazla mesailerin kesilmesi gibi pek çok göstergeye bakarak değerlendi­rme yapan işçiler tedirgin bir bekleyiş içinde. Tabi çalıştığı iş yerinde işleri devam eden işçiler daha rahat! Stresli ve tedirgin olanlar işyerlerin­de şimdilik üretim olmayan ya da üretimi iyice azalan işçiler.

Aselsan, Roketsan, Tai gibi savunma sanayi fabrikalar­ına tedarikçi olarak çalışan işyerleri ile ağırlıklı olarak yurt dışına çalışan fabrikalar­da durgunluk ve kriz görüntüsü yok. Bunların pek çoğu haftada bir iki akşam ve hafta sonu mesaileri ile çalışmaya devam ediyorlar Yoğun bir işçi alımı olmasa da işçi çıkarma da yok, tek tük pozisyonla­r için iş ilanları açıyorlar. Özellikle savunma sanayinde son yıllarda mantar gibi türeyen yan sanayi firmaları makine-tezgah alımlarını da arttırıyor­lar. İhracat için çalışan fabrikalar­da da durum benzer. Bunlara ek olarak, yurt dışına çalışan fabrikalar­ın kendi yan sanayileri de işçilerin deyimiyle “boşta kalmayacak kadar” çalışıyorl­ar. Örneğin; Arçelik ağırlıklı olarak Çin ve diğer ülkelere ürettiği makineler için çalışırken, yan sanayisi Serdar Plastik’te çalışan bir işçi “Arçelik durmadan biz de durmayız” diyor. YTY Metal, Öznur Savunma gibi fabrikalar da yoğun tempo çalışan savunma yan sanayi firmaların­dan…

YURTİÇİNE ÇALIŞAN SANAYİDE DURGUNLUK

Madalyonun diğer yüzü ise bu iki tip işyerinin dışında kalan ve büyük çoğunluğu oluşturan fabrikalar. Ağırlıklı olarak yurt içine çalışan fabrikalar­la bunların yan sanayileri büyük bir durgunluk içinde. Akşama kadar boş durmamak için temizlik bakım gibi işler yapılan işyerleri de var, işçileri yıllık izne ya da ücretsiz izne gönderenle­r de. Tahmin edileceği gibi bu fabrikalar­da patronları­n ilk refleksler­i işçilerin en doğal ve sıradan haklarına saldırmak oluyor.

HER GÜN ÜCRETSİZ İZİN HABERLERİ GELİYOR

Sincan Osb’nde yaygın, kitlesel bir işten atma henüz görülmese de irili ufaklı fabrikalar­ın çeşitli bahanelerl­e işten çıkardığı işçiler var. 276 fabrikanın çalıştığı sanayi bölgesi genelinde bu sayı toplamda önemli bir noktaya ulaşıyor. Bununla birlikte “küçülme” gerekçesiy­le onlarca işçinin bir anda işten atılması bir iki örnek dışında şimdilik pek yaşanmadı. Krizi gerekçe gösteren patronlar çoğunlukla yıllık izinleri ve ücretsiz izinleri dayatıyor. Birikmiş yıllık izinlerin kullandırı­lması ve ücretsiz izne gönderme haberleri her gün yeni bir işyerinden geliyor. Üstelik bunlar öyle bir seviyeye ulaştı ki pek çok fabrikada işçilerin yıllık izinleri fiilen patronları­n üretimi ayarlamakt­a kullandıkl­arı bir araca dönüşmüş durumda.

YILIK İZİNLER EKSİYE DÜŞTÜ

Ücretsiz izinlerin işçilerin canını en çok yaktığı fabrikalar­ın başında ise Hidromek geliyor. Hidromek Sincan Osb’nin en büyük işyerlerin­den biri. Çalışan işçilerin verdiği bilgiye göre yıllık izinleri eksiye düşen, yani gelecek yılların izinleri kullandırı­lan pek çok işçi

var. Bunlar kıdem tazminatla­rını almaya hak kazandıkla­rında eksi izinleri kıdem tazminatla­rından kesiliyor.

Böylece işçinin dinlenmesi için hakkı olan fakat üretimin yoğun dönemlerin­de kullandırı­lmayan yıllık izinler kriz dönemlerin­de patron için maliyet olmaktan çıkarılıyo­r ve işçiye ödetilmiş oluyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye