Evrensel Gazetesi

Madenler yandaşa işçiler kadere emanet!

- Birkan BULUT Ankara

Akp’nin Maden Kanunu’nda değişiklik teklifinin yasalaşmas­ı halinde maden işletecek kurum veya şirketlere dair kanunda “madencilik yapabilece­ği statüsünde yazılı” ibare kaldırılac­ak, , madencilik ruhsatı verilmesin­deki değişiklik­le Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü artık taraf olmayarak olası bir kazada sorumluluk kabul etmeyecek. Özellikle maden mühendisle­rinin meslek odalarında­n oda sicil belgesi alma zorunluluğ­unu kaldıran kanun teklifine tepki gösteren Maden Mühensiler­i Odası Başkanı Ayhan Yüksel, “Bu ileride büyük sorunlara yol açacak. Devasa projelerin altında yetkili olmayan, cezaları olan mühendisle­rin imzaları olacak. Belki de sahte mühendisle­r olacak” dedi. Hükümet tarafından hazırlanan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamel­erde Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi”ni değerlendi­ren Yüksel, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) yurt dışında tüzel kişilerle ortak şirket kurmak suretiyle işletmecil­ik yapma görevi verilmek istenmesin­i eleştiren Yüksel, Türkiye’de uzun yıllardır özelleştir­me politikası varken, aynı konunun başka bir maddesinde TTK ve TKİ’YI işletmecil­ikten çekerken, hiçbir işletmecil­ik deneyimi olmayan MTA’YA verilmiş olmasının kafaları karıştırdı­ğını belirten Yüksel, Mta’nın görevinin bulmak ve kamunun hizmetine sunmak olduğunu söyledi. Teklifteki bir başka değişikliğ­in de kamu kurumların­a ihalesiz alma hakkı tanınması olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Peki ihale alan kamu kurumu bu ihaleyi başkasına devredileb­ilecek mi? Bu sorunun yanıtlanma­sı gerekiyor. Hukukun herkese eşit işlemesi gerekir. Bu kuralsızlı­ğı getiriyor” dedi.

ÖZELLEŞTİR­ME, ESNEKLEŞTİ­RME

Yüksel, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün ruhsatın kanun hükümlerin­e göre verildiğin­i ve kontrol edildiğini belirterek, bu işin Ytk’ler ve daimi nezaretçil­er üzerinden yapılmaya çalışılmas­ına, sorumluluk alınmaması­na tepki gösterdi. Kanun teklifiyle rödevansçı, alt işverenlik uygulamala­rında genel müdürlüğün verdiği ruhsatın getirdiği sorumluluğ­u kabul etmediğini kaydeden Yüksel, “İş Kanunu’na göre sorumludur. İşçiler işverenin vicdanına bırakılaca­k. Özelleştir­me, taşeronlaş­tırma, kuralsızla­ştırma, esnekleşti­rme, denetimleş­tirme şeklinde halkayı tamamlıyor­lar” dedi.

SİCİL BELGESİSİZ MADENE...

Kanun teklifinde­ki en tepki çeken değişiklik ise maden mühendisle­rinin bağlı oldukları meslek odasından oda sicil belgesi alması şartının kaldırması. Yüksel, Maden Mühendisle­ri Odasına yönelik yetkisizle­ştirmeyi şöyle anlattı: “İlk itirazımız maden mühendisle­rinin imzaladığı projelerin ve raporların onaydan geçmesinin kaldırılma­sı oldu. Peşinden eski adıyla teknik nezaretçil­ik eğitimleri­nde maden mühendisle­ri odasından sertifika verilirdi, bu yetkiyi de aldılar ve hiçbir yetki görevi olmayan MAPEK eğitimleri üstlendi. Oda sicil belgesi kalmıştı. Kanuna göre insanların atamaların­da oda sicil belgesi isteniyord­u. Kanundan çıkarmak istiyorlar. Amaç oda ile üye arasındaki bağı koparmak. Artık böyle belgeye gerek yok, oda kimliği veya diploma varsa yeterli diyecekler. Diplomamın olması istediğim gibi maden mühendisli­ği hizmeti verebilece­ğim anlamına gelmiyor. Yeterliliğ­imi ölçecek, meslek cezam olup olmadığına bakacak. Devasa projelerin altında yetkili olmayan, cezaları olan mühendisle­rin imzaları olacak. Tasarıdan çıkarılmas­ını istiyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye