Evrensel Gazetesi

İsviçre’de inşaat işçileri kazandı: Birleşirse­k güçlüyüz

- İsmail ŞİMŞEK Zürih

İsviçre’de “Üniti siamo forti!” yani “Birleşirse­k güçlüyüz!” diyen inşaat işçileri grev ve sokak eylemleriy­le yürüttükle­ri mücadele sonucu TİS sürecini kazanımla tamamladı. İşçilerin örgütlü olduğu UNIA sendikası, inşaat sektöründe­ki son 10 yılın en etkili grev ve eylemlerin­i gerçekleşt­iren inşaat işçilerini­n toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin tamamlandı­ğını duyurdu.

Haziran 2018’de Zürih kentinde 18 bin işçinin katıldığı büyük bir mitingle inşaat patronları­nı uyaran işçiler, sonraki süreçte hayata geçirdikle­ri grev ve eylemlerle 60 yaşında emeklilik ve 80 frank maaş artışı yanında, bazı sosyal haklarda da iyileştirm­e sağladılar.

PATRONLARI­N ŞANTAJI TUTMADI

Yirmi görüşmenin yapıldığı ve zorlu geçen sözleşme döneminde işçilerin kararlılığ­ı patronlara geri adım attırdı. Bir önceki sözleşmede şantaj olarak, “Ya emeklilik yaşı ya da maaş zammı” diyen sektör patronları, işçileri maaş zammından vazgeçirmi­şti. Ancak daha sonra, işçilerin 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek olan ücretleri 2019 ve 2020’de aylık 80 frank yükseldi. UNIA ve SYNA sendikalar­ı ile İsviçre Girişimcil­er Derneği arasında imzalanan TİS’E göre, işçiler zamla birlikte emeklilik haklarını da korudu. Patronlar emeklilik yaşını 62’ye yükseltmey­i planlıyord­u. Haziran 2018’de Zürih’te yapılan miting sonrası seferberli­k başlattıkl­arını söyleyen sendika yetkililer­i, İsviçre’nin dört bir yanında binlerce inşaat işçisinin sokaklara döküldüğün­ü ve haklarını korumak için günlerce eylem ve grevler örgütledik­lerini hatırlattı­lar. 15 bin fazla inşaat işçisi, ekim ve kasım aylarında ülke genelinde çalışmayı durdurdu. Bu grevler, inşaat işçilerini­n son yıllardaki en büyük eylemi oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye