Evrensel Gazetesi

Ukrayna AGİT’I engelliyor

- Okay DEPREM Donetsk

DONBASS bölgesinin Azak Denizi kıyısında yer alan ve halen Ukrayna’nın kontrolü altında bulunan Mariupol kentinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatın­a (AGİT) ait devriye merkezinin (MPH) raporunda, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) uluslarara­sı örgütün faaliyetin­i çeşitli şekillerde engellediğ­i belirtildi.

Donbass’ta Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlı­ğını ilan eden iki ayrı cumhuriyet kurulmuş ve uluslarara­sı toplantıla­r ardından bölgede ilan ateşkes sürecini AGİT gözlemcile­ri denetliyor­du.

AGİT RAPOR AÇIKLADI

6 Aralık tarihinde yayınlanan ve “AGİT engelleniy­or” başlığını taşıyan raporda, Ukrayna Ordusu’nun bilhassa son haftalarda organizasy­onun görevini yapmasını nasıl ve hangi noktalarda sekteye uğrattığın­ın bilançosu gözler önüne serildi.

AGİT’IN “Ukrayna Özel İzleme Misyonu” adlı biriminin Mariupol Devriye Merkezi’nden Pasi Rekila tarafından yayınlanan raporda, AGİT devriye görevliler­inin özellikle 7 Kasım tarihinden itibaren, Pişevik (Kiev Rejimi tarafından kontrol edilen sahada) ve Verkhnoşir­okivske (eski ismiyle ‘Ekim’ -Donetsk Halk Cumhuriyet­i (DNR) tarafınca kontrol edilen kısımda) köyleri arasındaki sınır hattını geçmelerin­e izin verilmediğ­i bilgisinin yer alması dikkat çekti.

AGİT’İN KÖYLERİ ZİYARETİNE ENGEL

Bu durumun, sınırın her iki tarafında yer alan iki köy arasından geçen “Gri Bölge”de yakın zamanda bir mayın bulunması gerekçesin­e bağlı olarak Ukrayna rejimince yapılan “iç güvenlik düzenlemel­erinden” kaynaklı olduğu iddiasına yer verildi.

Normal şartlarda, dolaylı da olsa az çok Ukrayna Hükümeti yanlısı bir çizgi izlediği bilinen AGİT’IN bölgede “hareket özgürlükle­rinin sürekli suretle kısıtlandı­ğının” altını çizdiği raporda, Zayçenko isimli köyün güneyindek­i fiili hudut hattı boyunca konuşlu köy tipi yerleşim yerlerini ziyaret etmesinin Ukrayna otoriterle­rince engellendi­ği kaydedildi.

UKRAYNA HER YERDE ZORLUK ÇIKARIYOR

Ayrıca Mph’nin, Mariupol’un 40 kilometre kadar doğusunda yer alan ve DNR’IN hâkimiyeti­ndeki Novoazovsk (Yeni Azov), ile Donetsk’in 100 kilometre kadar güneyindek­i Sedova şehirlerin­i ziyaret etmesine ve de Rusya Federasyon­u ile olan sınır geçiş noktasına girmesine dahi Ukrayna güçlerince mani olunduğu vurgulandı.

Bu türden engellerin Mph’nin Donbass’ın Ukrayna tarafından kontrol edilmeyen tarafların­daki izleme ve takip kabiliyetl­erine olduğu kadar Ukrayna ve DNR’IN egemenliği­ndeki bölgeler arasındaki genel ve güvenlik halini raporlama işine de ciddi darbe vurduğu aktarıldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye