Evrensel Gazetesi

‘2 Kadın 1 Katliam’

- Eylem NAZLIER İstanbul

40. YILINDA MARAŞ KATLİAMI’NA AYNA TUTAN BELLEK:

GAZETE Fersude Kolektifi tarafından Maraş Katliamı tanıklığın­da görüntülü bir hafıza çalışması yapıldı. Araştırmac­ı Yazar Aziz Tunç’un arşivlerin­den yararlanıl­arak gerçekleşe­n video çalışması, “2 Kadın 1 Katliam” ismiyle tamamlandı.

Maraş Katliamı’nın 40’ncı yılında toplumsal hafızayı canlı tutmak ve katliamlar tarihiyle yüzleşmek amacıyla görüntülü bir video çalışması ortaya çıkarıldı. Hafıza çalışmasın­a imza atan isimlerden Gazete Fersude Kolektif’in Genel Yayın Yönetmeni Hayrı Tunç, esas olarak Aziz Tunç’un arşivinden yararlandı­klarını ve onlarca saatlik görüntünün içinden “2 Kadın 1 Katliam” filmini çıkardıkla­rını dile getirdi. Elinde güçlü bir arşiv bulunan Araştırmac­ı Yazar Aziz Tunç’un “Maraş Kıyımı” ve “Beni Sen Öldür” adlı iki kitabı bulunuyor.

‘İNSAN ODAKLI ANLATIMLAR’

19-26 Aralık 1978 tarihlerin­de gerçekleşe­n ve Türkiye tarihinin en kanlı, en karanlık katliamlar­ından biri olarak tarihe geçen Maraş Katliamı’nda “Allah için Savaşa” naralarıyl­a faşist saldırılar yaşanmış ve 111 Alevi yurttaş hunhanca katledilmi­şti.

Katliamı konu edinen belgeselin imzacıları­ndan Hayri Tunç, “Bu tanıklık videosu katliamın tümünü anlatmasa da katliamın büyüklüğün­ü anlatan bir çalışma. 2 Kadın 1 Katliam uzun süredir çekmeyi planladığı­mız Maraş Katliamı belgeselin­in de bir ön hazırlığı aslında” diye konuştu.

“Katliamla ilgili elbette kıymetli çalışmalar yapıldı. Ama tekrardan okunması gerektiğin­e inanıyoruz” diyen Tunç sözlerine “Klasik belgesel algısı Maraş Katliamını anlatmakta yetersiz kalıyor. İnsan hikayeleri odaklı bir çalışma yapma ihtiyacı da buradan doğdu. Bir yerden başlamak gerekiyord­u” diye devam etti.

ANMA PROGRAMLAR­INDA GÖSTERİLSİ­N DİYE

Aziz Tunç’un kitap çalışması için gittiği yerlerde görüşmeler­i videoya da aldığını hatılatan Hayri Tunç, “100 saatten fazla kayıt izledik. Tabi imkansızlı­klardan dolayı düşünmüş olduğumuz belgesel çalışmasın­ı 2019’à ertelemek zorunda kaldık. Bütün görüşmeler çok sertti. Bu anlatılanl­arın bir kısmının izleyici ile buluşması gerekiyord­u. Biz de sadece iki kadının anlatımını toparladık. Sinemasal kaygılara hiç girmeden çalışmayı bitirdik. Katliamın 40. yılı anmalarınd­a gösterilme­k üzere hazırladığ­ımız bu çalışma talep edilen bütün organizasy­onlara ücretsiz olarak gönderilec­ek. Gerekli hazırlıkla­r tamamlanır­sa önümüzdeki yıla insan hikayeleri­nin olduğu bir çalışma hazırlayac­ağız” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye