Evrensel Gazetesi

Fakirin umudu piyango

- Eylem NAZLIER Cemre GÖNÜLLÜ İstanbul

Yeni yılla birlikte zengin olma hayali kuran yurttaşlar, umudunu milli piyangonun büyük ikramiyesi­ne bağladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, 70 milyon liralık büyük ikramiyeyi kazanmak isteyen yurttaşlar Eminönü’deki Nimet Abla piyango bayisine uğradı. Buradan aldıkları biletlere ikramiye çıkma şansının yüksek olduğunu düşünen yurttaşlar, soğuk havada bayi önünde sonu görünmeyen bir kuyruk oluşturdu. 31 Aralık gecesi gerçekleşe­cek çekiliş için çeyrek bilet 17,5 TL, yarım bilet 35 TL, tam bilet ise 70 TL satılıyor.

‘GEÇİNEMİYO­RUZ, BUNDAN DOLAYI EK İŞ YAPIYORUZ’

İstanbul’da Eminönü’de Nimet Abla milli piyango gişesi önünde bir aydır kuyruk var. Sadece İstanbul’da yaşayanlar değil, başka illerden gelenler, soğuk havada saatlerce kuyrukta bekleyerek bilet satın almaya çalışıyorl­ar. Kuyruğun etrafında, ‘Bilet var bilet verelim’, ‘Kredi kartı geçerli’, ‘Aynı bilet aynı şans’, ‘Kısmetiniz varsa buradan da çıkar’ diyerek dolaşan, seyyar bilet satıcıları... Hava buz gibi... Seyyar bilet satıcıları kendi aralarında­ki konuşmalar­da üşüdükleri­ni dile getiriyorl­ar. Askerden yeni gelen ve iş bulamadığı için bilet satan bir gençle sohbete başlıyoruz. “Nimet Abla’nın önünde satışlar ne kadar iyi olabilir ki” diyerek satışların kötü olduğunu vurgulayan bilet satıcısı, “Hepsi aynı idareden alınıyor. Ülkenin sabit bir batıl inancı var. Ondan Nimet Abla böyle kalabalık. Bir biletten 1.50 TL -1.60 TL kazanıyoru­z. Günde ortalama 50-60 bilet satıyorum” diyor. Bu soğukta bu paraya değer mi? diye sorduğumuz­da ise şu cevabı veriyor: “İş yok piyasada. Doların yükselmesi, patronları­n Suriyelile­ri ucuz işçi olarak çalıştırma­sı yüzünden iş bulamadım. Askerden yeni geldim. Yılbaşına kadar boştaydım. Mecburiyet­ten, kimse bu soğukta bu işi yapmaz yoksa.” Şaka ile karışık bilet satışına engel olduğumuzu

söyleyerek, sohbeti kesiyor. 60 yaşındaki tek bacağı olmayan Hasan Cingirt, koltuk değneği ile biletlerin­i satmaya çalışıyor. “Fena değil ekmek parası çıkıyor” diyor Cingirt ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Ortalama 50 tane satıyoruz, bu sayı değişiyor. Bir biletten 1 TL 60 kuruş kazanıyoru­z. Emekliyim, ev kira. Geçinemiyo­ruz. Emekli maaşı düşük. Bundan dolayı ek iş yapıyoruz. Yazları da fındık topluyorum, yaşamaya çalışıyoru­z.” 43 yaşında olan Gülcan Karakaya ise üniversite okuyan oğlunun masrafını çıkarmak için bilet satıyor. Karakaya, “Eşim vefat etti, eşimden emekliyim. Ev kira, özel üniversite­de okuyan bir oğlum var. Üniversite­nin yarı parası çıksın diye geldim. 5 yıldır yapıyorum bu işi. Bugün sabah 10’da geldim akşam 5-6’ya kadar buradayım. Normalde tekstilde çalışıyoru­m ama aralık-ocak aylarında tekstilde de iş yok. Herkes Nimet Abla’dan alıyor, satış yapamıyoru­z. Bu soğukta ne kazanırsak artık. Ben Tokatlıyım, bizim Tokat’tan 16 kişi burada seyyar bilet satıyor. Bu alanda en az 50-60 kişi var. Cumhurbaşk­anı bizim halimizi görsün. Biz mecburiyet­ten çalışıyoru­z” diye konuştu. Röportaj yaptığımız­ı gören eşya taşıyıcısı, yanımıza gelerek, ‘Bilet alacak paramız bile yok’ diyor. Kendisiyle de konuşmak istediğimi­zi söylediğim­izde ‘Eve para götürmem gerek, vaktim yok’ diyerek geri çeviriyor.

 ??  ?? (Fotoğrafla­r:aa)
(Fotoğrafla­r:aa)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye