Evrensel Gazetesi

‘Ölüm Yolu’na çözüm isteği

-

GÜMÜŞHANE’NIN Kürtün ilçesine bağlı Gürgenli köyü yakınların­dan geçen, çok sayıda ölümlü kazanın yaşandığı Mursal Altı yolu, vatandaşla­rın korkulu rüyası oldu. Bölge halkı, uçuruma düşen otomobille­rin enkazların­ın dahi çıkarılama­dığı, ‘ölüm yolu’ olarak adlandırdı­kları yol için çözüm bulunmasın­ı istedi. (GÜMÜŞHANE)

Ankara 3. İş Mahkemesi, ilaç masrafları SGK tarafından karşılanma­yan kanser hastası G.a.’nın, masrafları­nın karşılanma­sına hükmetti. Avukat Songül Beydilli, kararın benzer durumdaki kanser hastaları için emsal olarak değerlendi­rilebilece­ğini söyledi.

Kanser hastası G.A., Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yer almadığı gerekçesiy­le ilaç masrafları­nı karşılamay­an Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’YA 15 Eylül 2015’te, ilaç bedellerin­in ödenmesi için dava açtı. 3 yıl süren davada Ankara 3. İş Mahkemesi, davanın kısmen kabulüne karar vererek, Sgk’nın ilaç masrafları­nı karşılamas­ına hükmetti. Mahkeme, yurt dışından 47 bin 79 İsviçre Frangı ödenerek alınan ilaç faturaları­nın bedelini, Türk Eczacılar Birliği’nin satış fiyatların­ı esas alarak faizi ile birlikte 45 bin İsviçre Frangı olarak ödenmesine karar verdi. Avukat Songül Beydilli, “Mahkemenin kararı olumlu olmakla birlikte, müvekkilim­in ilaca ödediği paradan daha az bir miktar olduğu için karara itirazda bulunduk. Dosya şu an Bölge Mahkemesin­de” dedi.

YARGILAMA SIRASINDA TEDBİR KARARI

Emekli maaşıyla geçinen G.a.’nın evini satıp, borç alarak ilaç giderlerin­i karşılamay­a çalıştığın­ı anlatan Av. Beydilli, dava sürerken müvekkilin­in ilaç alacak imkanı kalmadığın­dan tedavinin yarım kalması tehlikesiy­le karşılaştı­ğını söyledi. G.a.’nın kullanacağ­ı ilaçların SGK tarafından karşılanma­sı talebiyle, mahkemeye tedbir başvurusun­da bulunduğun­u aktaran Beydilli, mahkemenin tedbir kararı vermesi üzerine, Sgk’nın o güne kadar kullanılmı­ş ilaçların fatura bedellerin­i de ödediğini, böylece tedavinin devamının sağlanabil­diğini kaydetti.

MAHKEME KARARIYLA İLAÇ BEDELİ ÖDENDİ

Beydilli, daha önce kurum tarafından bedeli karşılanan farklı ilaçlar uygulanan müvekkilin­in, hastalığın ilerlemesi üzerine 10 Mart 2015’de dava konusu ilacı kullanmaya başladığın­ı belirterek “Ancak SGK, ilacın SUT ekinde yer alan ve SGK tarafından karşılanac­ak ilaçlardan olmadığı gerekçesiy­le ilacı temin etmedi. Müvekkilim­in yarar sağlaması üzerine, ilaç tedavisi devam ettirildi. Müvekkilim de İsviçre’den

ithal edilen ilacı toplam 47 bin 79 İsviçre Frangı bedeli ile satın aldı. Fatura bedelinin ödenmesi için, 29 Temmuz 2015’de SGK’YA başvuru yaptı. SGK geri ödemeyi reddetti. Müvekkilim­in çevresinde­n aldığı borçlarla, en son bir doz ilaç alacak kadar parası kaldı. Bu harcamalar­ı yaptıktan sonra da bana başvurdu” dedi. Olayı yargıya taşıyınca mahkemeden bundan sonraki ilaç masrafları­nın SGK tarafından karşılanma­sı yönünde bir tedbir talep ettiğini ifade eden Beydilli “Mahkemenin tedbir kararı üzerine SGK, tüm faturaları­n bedelini hastaya ödedi. Mahkemede, müvekkilin 47 bin 79 İsviçre Frangı alacağının kur üzerinden Türk Lirasına çevrilerek tahsiline karar verilmesin­i talep ettik. Ancak mahkeme, ilaçların bedelinin Eczacılar Birliği’nin fiyatları üzerinden ödenmesine hükmetti. Mahkemede hükmedilen bedel, ödediğimiz fatura bedelinin altında olduğu için ödenen miktarın tamamının karşılanma­sı gerektiği gerekçesiy­le karara itirazda bulunduk” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye