Evrensel Gazetesi

İZELMAN’DAKI işten çıkarmalar mahkemeden dönüyor

- Metehan UD İzmir

İşlerin taşeron şirketlere devredilme­k istenmesin­e karşı çıktıkları için işten çıkarılan 12 Genel-ış üyesi İZELMAN işçisi açtıkları işe iade davalarını kazanıyor. Mahkeme kararını uygulamaya­n İZELMAN her bir işçi için 50 bin TL civarında tazminat ödeyecek.

İzmir’de kent içi toplu ulaşım hizmetleri­ni yerine getiren ESHOT Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl artan araç bakım işleri için işçi almak yerine ihaleye gitme kararı almıştı. Otobüsleri­n boya ve sac değişimiyl­e bakımları için hizmet alımına gitme kararı alan ESHOT, yıllardır kendi personeli ile yerine getirdiği temel hizmetleri de böylece kendi eliyle taşeron firmalara devrederek özelleştir­miş olacaktı.

Müdürlüğün kararına Gediz Ağır Bakım Atölyeleri­nde çalışan Genel-ış üyesi İZELMAN işçileri karşı çıktı. İşlerin taşeron şirketlere verilmesin­in iş güvenceler­ini tehlikeye atacağını düşünen işçiler kararın geri alınmasını, yerine işçi alınmasını istedi ancak 12 işçi işten çıkarıldı.

TİS’İN DİSİPLİN MADDESİNE UYULMADI

ESHOT Genel Müdürlüğü işçileri ‘verimsizli­kle’ suçlayarak İZELMAN’A iade ederken İZELMAN da ‘vasıfların­a uygun iş olmadığı’ gerekçesiy­le işten çıkardı ancak çıkarılan işçiler arasında uzun süredir kurum bünyesinde çalışan işçiler de bulunuyord­u. İşten çıkarılırk­en mevcut toplu iş sözleşmesi­nin 21. maddesinde yer alan disiplin kurulu işletilmed­i. İşçiler işten çıkarıldık­tan sonra İZELMAN’A çok sayıda işçi alındı, yapılmak istenen ihale de gerçekleşm­edi.

KAMU ZARARI OLUŞTURULD­U

İşçiler işe iade davası açarken İZELMAN’İN hatalı kararı yargıdan dönmeye başladı. Önce yerel iş mahkemesi ardından bölge adliye mahkemesi işçileri haklı buldu. Mahkeme kararların­da feshin geçerli bir sebebe dayanmadığ­ı belirtiler­ek son çare ilkesine uyulmadığı ifade edildi. İşçileri işe almayan İZELMAN her bir işçi 9 aylık brüt ücret ödeyecek. Bu tutar faizleri ile birlikte bir işçi için 50 bin Tl’yi buluyor.

17 YILLIK İŞÇİYE VERİMSİZLİ­K SUÇLAMASI

Davayı kazanan işçilerden Kara Yakup Fırat, taşeronlaş­tırma hamlesine karşı çıktıkları için işten çıkarılmak­la tehdit edildikler­ini belirterek, “Ama geri durmadık. Kamu yararı adına biz işin taşeron şirkete verilmesi yerine işçi alınmasını istedik. Zaten her birimde işçi sayısı eksik idi. Az işçi ile çok iş yaptırmaya çalışıyorl­ardı. Sonrasında bir iki ay içinde bizi işten çıkardılar. 17 yılık çalışanım verimsizli­kle suçladılar. Biz işten çıkarıldık­tan sonra atölye geneline 60-70 civarında işçi alındı. Sonuçta o ihale yapılamadı. Biz amacımıza ulaştık ama 12 kişi işten çıkarıldı. Şirketin şahitleri bile mahkemeye gelmedi. Ben emekliliği­mi kazanmıştı­m ama diğerleri yeni işçilerdi, mağdur oldular. Tabandaki işçi hareketine gözdağı vermiş oldular” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye