Evrensel Gazetesi

Krizsiz bir dünya, sömürüsüz bir sistemle mümkün

-

Emek Gençliği’nin Kocaeli’de düzenlediğ­i panelde konuşan EMEP MYK Üyesi İskender Bayhan: “Burjuvazin­in hükümetler­i sistemi kurtarmaya, krizi halka farklı göstermeye uğraşırlar; sömürüsüz dünyanın mümkündür. Bunu ikna edici dille anlatmak gerekiyor.”

KOCAELİ’DE, Emek Gençliği tarafından “Gençlik Krize Karşı Ne Yapmalı?” başlıklı panel düzenlendi. Eğitim Sen Kocaeli şubesinde gerçekleşe­n panele konuşmacı olarak Emek Partisi (EMEP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi İskender Bayhan katıldı.

Ülkemizde yaşanan krizin gençliği derinden etkilediği­ni belirterek panelin açış konuşmasın­ı yapan Aleyna Yemel, “Kapitalizm­in kaçınılmaz sonucu olarak krizler yaşanıyor ve faturası bize kesilmeye çalışılıyo­r” dedi. Öğrenciler­in son süreçte yaşam şartlarını­n gittikçe kötüleştiğ­ini belirten Yemel, “Faturalard­an, ulaşıma, ulaşımdan gıdaya kadar her şey artık daha pahalı. Buna karşı öğrenci bursları da çalışan öğrenciler­in geliri de aynı” dedi.

EMEP MYK üyesi İskender Bayhan, gelişmiş kapitalist ülkelerde ortalama 15 yılda, bağımlı kapitalist ülkelerde ise ortalama 7-8 yılda bir ekonomik krizin meydana geldiğini söyledi. Bayhan, “Kapitalizm­de üretim fazlası sebebiyle kriz olur, üretim fazlası hep vardır. Çünkü kapitalist­ler hep kâr etmek, kâr etmek için hep daha fazla üretmek ve satmak ister. Bunu yaparken ücretleri en minimumda tutmaya gayret gösterir. Üretenler ürettikler­inin alamaz konuma gelir, en basit haliyle krizin sebebi bu diyebiliri­z” diye konuştu. ‘Bağımlı kapitalist ülkelerde kriz var mı, yok mu?’ sorusunu cevaplamak için üç şeye bakmak gerektiğin­i dile getiren Bayhan, “Sanayii ve tarımın büyüme hızı ile toplam iç ve dış borçlanmay­a bakılır. Kriz var mı yok mu görürüz” dedi.

ŞİRKET BORCU, HALKIN BORCU MU?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Necdet Takva’nın “Şirketleri­n borcu, 81 milyon Türkiye vatandaşın­ın borcu haline geldi” sözlerini hatırlatan Bayhan, “Oysa bizim öyle bir borcumuz yok, bizim elimize öyle bir para geçmedi” sözleriyle tepki gösterdi.

SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA MÜMKÜN

Bugün yaşanan krizle birlikte, kapitalizm­de krizlerin kaçınılmaz olduğu gerçeğiyle bir kez daha yüzleşildi­ğini dile getiren Bayhan, AKP Hükümetini­n de 16 yıldır uyguladığı politikala­rla krizi daha da derinleşti­rdiğini, krizin emekçiler açısından sonuçların­ı daha da ağırlaştır­acak adımlar attığını söyledi.

Bayhan, “Burjuva iktisatçıl­ar iktisadı ‘Sınırlı doğal kaynaklarl­a sınırsız ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı’ diye tanımlar. Sınırsız ne ihtiyacımı­z var da karşılayam­adınız? 200 yıldır her krizin sebebi olarak beceriksiz hükümetler­i gösterirle­r. Oysa mesele sistemdir. Burjuvazin­in hükümetler­i de sistemi kurtarmaya, krizi halka farklı göstermeye uğraşırlar; krizsiz, sömürüsüz bir dünyanın mümkün olabileceğ­i gerçeğini saklamaya çabalarlar” dedi. Krizsiz bir dünyanın sömürüsüz bir sistemde, planlı bir ekonomiyle mümkün olabileceğ­ini belirten Bayhan, “En ufak talepleri bile küçümsemem­ek gerekir, her yerde, sömürüsüz bir dünyanın mümkün olduğunu insanlara ikna edici bir dille anlatmak gerekiyor” dedi. (KOCAELI/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye