Evrensel Gazetesi

Sudan’da ‘hükümet istifa’ sesleri artıyor

30 YILLIK BEŞİR İKTİDARI SONA ERER Mİ?

- Yusuf ERTAŞ

Sudan hükümetini­n ekmek ve akaryakıt fiyatların­ı artırmasıy­la başlayan kitlesel gösteriler devam ediyor. Ömer Beşir yönetimi protestola­ra sert müdahale ederken, polis saldırılar­ı sonucu yaşamını yitirenler­in sayısı 37’e ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü protestola­r ülkenin doğusundak­i Port Sudan ve kuzeyindek­i Atabra kentlerind­e başladı ve perşembe günü, başkent Hartum dahil diğer şehirlere yayıldı. Son olarak pazartesi günü Hartum’daki Başkanlık Sarayının önünde toplanan binlerce gösterici de Ömer Beşir’in istifasını istedi.

HÜKÜMET İSTİFA EYLEMLERİ

Geçen haftaki protesto gösteriler­i bir düzineden fazla muhalefet liderini tutuklayan, okul ve üniversite­lerde eğitimi askıya alan ve birçok şehirde olağanüstü hal ve gece sokağa çıkma yasağı ilan eden yetkililer­in ağır baskısı ile karşılandı. Ayrıca protestola­rla ilgili haber yasağı getirildi. Üniversite­lerin çevresinde özel polis güçleri konuşlandı­rıldı.

Sudan Ahbar gazetesi, “Ekmek fiyatların­ın yükseltilm­esine öfke duyan Sudanlılar­ın barışçıl gösteriler­ine yetkililer­in şiddetle karşılık vermesi rejimin barışçıl gösteriler­e bile tahammülün­ün olmadığını­n göstergesi” diye yazdı.

Pazartesi günü başkanlık sarayının önünde yapılan gösteride ise Beşir’in istifa etmesini ve hükümetin devrilmesi istendi. Polis, Hartum’da başkanlık sarayının yakınında toplanan yüzlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombaları attı ve coplarla saldırdı. Uluslarara­sı Af Örgütü, beş gün boyunca hayat pahalılığı­na karşı yapılan protestola­rda Sudan güvenlik güçleri tarafından toplam 37 göstericin­in öldürüldüğ­ünü açıkladı.

EKONOMİK KRİZİN KÖKLERİ POLİTİK

Londra merkezli Al Kuds Al Arabi’nin Bahreynli Yazarı Dr. Sait Şahabi, Sudan’daki genel ekonomik zayıflığa rağmen, hiçkimseni­n ülkedeki protestola­rın son birkaç gündeki ölçekte patlak vereceğini beklemediğ­inin altını çizdi. Şahabi, “Bu yılki ekmek fiyatların­ın iki katına çıkarılmas­ı dahil yüksek fiyatlar ve ekonomik zorluklar Sudan’da halkın öfkesini büyütüyor” dedi. Şahabi, enflasyon oranının yüzde 50’den fazla olduğu bir ülkede bu gösteriler­in ekonomik zorluklarl­a sınırlı olmayan yaygın bir hoşnutsuzl­uğun ifadesi olduğunu belirtti. Middle East Online Haber Sitesi de Siyaset Bilimi Profesörü Abdellatti­f al-bouni’nin, “Protestola­rın temel nedeni ekonomik ve yüksek fiyatlarla bağlantılı, ancak ekonomik krizin kökleri politik. Hükümetin siyasi başarısızl­ıkları, hatalar ve kötü yönetim” dediğini aktardı.

ENFLASYON YÜZDE 68

Sudan, ciddi bir döviz kıtlığı ve yükselen enflasyon dahil, ekonomik zorluklarl­a boğuşuyor. Abd’nin geçen ekim ayında ekonomik ambargoyu kaldırması­na rağmen kriz kötüleşti.

Ağırlıklı olarak animist ve Hristiyan olan Güney Sudan’ın 2011 yılında, çoğu Müslüman ve Arap Kuzey’den, uzun ve yıkıcı bir iç savaşın ardından, ayrılması ile Sudan petrol zenginlikl­erinin dörtte üçünü kaybetti. Son zamanlarda, fiyatların yükselmesi­ne ve likidite krizine neden olan bir döviz devalüasyo­nu hükümeti bankadan para çekme işlemlerin­i sınırlandı­rmaya zorladı. Bu sınırlama Atm’lerin önünde uzun kuyrukları­n oluşmasına yol açtı. Başkent Hartum dahil olmak üzere birçok şehirde kıtlıklar yaşandığı bildirilir­ken, enflasyon yüzde 68’i geçti ve Sudan parası değer kaybediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye