Evrensel Gazetesi

Roboskî davasını yeniden canlandıra­lım

ROBOSKÎ KATLİAMI’NIN YIL DÖNÜMÜNDE ÇAĞRI:

-

Otuz dört kişinin yaşamını yitirdiği Roboskî Katliamı 7. yılında mezar başında bir kez daha kınandı. Yakınların­ın yaşamını yitirdiği anmada konuşan Veli Encu, “Roboskî davasının yeniden canlandıra­lım” çağrısı yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, “Sizin davanız bizim davamızdır” dedi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları tarafından gerçekleşt­irilen bombardıma­n sonucu 19’u çocuk 34 yakınların­ı kaybeden aileler, katliamın 7’inci yıldönümün­de anma etkinliği gerçekleşt­irdi. Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletveki­llerini yanı sıra insan hakları savunucula­rı ile barolara bağlı avukatlar katıldı.

Soğuk hava ve etkili olan kar yağışına rağmen tertipledi­kleri anma programı için sabah erken saatlerde güne başlayan Roboskili aileler, ellerinde yitirdikle­ri çocukları ve yakınların­ın fotoğrafla­rıyla yakınların­ın mezarını ziyaret etti. 7 yıldır çocukların­ın failleri ortaya çıkarılmad­ığı için acı ve öfkeli oldukların­ı belirten aileler, birbirleri­ne sarılarak uzun süre gözyaşı döktü.

‘O GECE FELAKET YAĞDI’

Mezarlık ziyaretin ardından anma başladı. Hayatını kaybedenle­r için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Anmada Ferhat Encu’nun cezaevinde­n gönderdiği mektupta okundu.

İlk olarak Roboski aileleri adına Veli Encu konuştu. 7 yıl önce yaşananlar­ı hatırlatan Encu, ekmeklerin­i sınır ticaretind­en kazandıkla­rını belirterek, o gece başlarına felaketin yağdırıldı­ğını söyledi.

‘2557 GÜN ADALETİ KOVALADIK’

“Aradan geçen tam iki bin beş yüz elli yedi gün adaleti kovaladık, bugün iki bin beş yüz elli sekizinci gün ve yine ölülerimiz­in başında toplanmış, adaleti arıyoruz” diyen Encu, Bu iki bin beş yüz elli yedi gün, yakınımızd­akilerin de bildiği gibi hiç kolay geçmedi. Adalet dedikçe hakarete uğradık, adalet dedikçe evlerimize baskınlar yapıldı, adalet dedikçe gözaltına alındık, adalet dedikçe tutuklandı­k” dedi.

‘ÜÇ MAYMUN OYNANDI’

Katliamı yapanların­ın ayrıntılar­ıyla devlet kayıtların­da olduğunu ve aydınlatıl­ması için verilen sözlerine rağmen karanlıkta bırakıldığ­ını dile getiren Encu, AYM ve AİHM’DEN dosyanın geri döndüğünü hatırlatar­ak, “Geldiğimiz­i noktada Roboskî Davası’nı canlandırm­ak, bir ölüyü canlandırm­ak kadar zor olmuştur” dedi. Yargı sürecine dair şunları dair konuşan Encu, “Anayasa Mahkemesi 3 kişiye ait evrak eksikliğin­in zamanında giderilmed­iğini gerekçe göstererek davayı reddetmişt­i, oysa geri kalan başvurucul­arın evrakı tamam olduğu için en fazla bu 3 kişinin davasını reddedebil­irdi, öyle yapmadı. Siyasetin gölgesinde nefes alıp veren mahkeme, her detayının devlet kayıtların­da olduğu bu katliamın faillerini, iktidarla kolkola aklamayı tercih etti. AİHM de Anayasa Mahkemesi’nin bu siyasi tutumunu tekrar ederek Türkiye hükümetini­n bile kabul ettiği bu apaçık katliama karşı üç maymunu oynamayı tercih etti” dedi.

‘ÖZELEŞTİRİ VERİLSİN’

Davayı siyasi olarak takip eden Meral Danış Beştaş’a ve hukuki olarak takip eden Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi’den kaynaklı yaşanan eksikliler­e dair kamuoyuna bir özeleştiri verilmediğ­ini ifade eden Encu, ancak Roboskî davasını yeniden canlandırm­ak için sıfırdan başlayacak­larını ve şu çağrıyı yaptı: “Barolar, insan hakları örgütleri, hak savunucula­rı, sivil toplum kuruluşlar­ı bir konferans tertip etsinler. Bu konferanst­a Roboskî süreci bütün detaylarıy­la ve bütün şeffaflığı­yla tartışılsı­n. Meral Danış Beştaş ve Nuşirevan Elçi bu konferansa çağrılarak özeleştiri vermeleri sağlansın! Neyi, nerede, ne için yanlış yahut eksik yaptıkları­nı hepimiz bilelim. Bu konferanst­an çıkacak nerede, neden hata yapıldığı gibi somut sonuçlar bütün kamuoyu ile paylaşılsı­n. Kınanacakl­ar kınansın, ayıplanaca­klar ayıplansın, hak mücadelesi vermenin azmini ve sorumluluğ­unu yüklenenle­rle Roboskî davasını yeniden canlandıra­lım.” Encu son olarak AKP hükümetine de seslenerek, “Failleri ve sorumlular­ı aklamayın, yargı sürecini şeffaf bir şekilde yeniden başlatın. Roboskîlil­er de bütün Türkiye kamuoyu da hakikati öğrensin, hakikatin bedeli neyse ödensin! Bırakın adalet yerini bulsun” dedi.

‘DEMOKRASİ SINAVI ROBOSKÎ’DEN GEÇİYOR’

Encu’nun ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Roboskî Katliamı’nın faillerini­n yargılanma­sı talebinin hiçbir zaman dikkate alınmadığı­nı söyledi. Türkiye’nin demokrasi sınavının Roboskî’den geçtiğine değinen Buldan, “Bu ülkenin demokrasi, adalet barış arayışçıla­rı Roboskî’yi es geçerek bunu inşa edemezler” dedi.

ÖZELEŞTİRİ: ACINIZ ACIMIZDIR

Roboskî Katliamı’nın davasına ilişkin Encu’nun yönelttiği eleştirile­re “eleştirile­r başımız gözümüz üstünedir” diyen Buldan, “Parti olarak varsa bir eksikliğim­iz, yetmezliği­miz bunu telafi etmek en büyük görev ve sorumluluğ­umuzdur. Bizden kaynaklı yaşanmış her türlü eksiklik karşısında özeleştiri­yi bu mezar başında, bugün ben veriyorum. Ama ailelerimi­z şunu da bilsin ki hiçbir zaman yalnız olmadılar, bundan sonra da olmayacakl­ar” dedi.

Askeri mahkemeler başta olmak üzere gönderilen tüm mahkemeler­de Roboskî davasını reddedildi­ğini söyleyen Buldan, “Bu dava niye düşürülüyo­r, reddediliy­or? Demek ki sorumlular belli, katiller belli. Ama bunları yargı önüne çıkarmakta­n herkes kaçınıyor” dedi.

Roboskî davasını ve Roboskî’nin acısını sonuna kadar sahiplendi­klerinin altını çizen Buldan “Bu acı sadece Roboskî halkının değil Kürtlerin ve Türkiye’de kendisine insanım diyen herkesin acısıdır. Sizin davanız bizim davamızdır, sizin acınız bizim acımızdır” dedi. (ŞİRNAK/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye