Evrensel Gazetesi

‘Menbic’in kontrolü Suriye ordusunda’

-

Erdoğan yönetimini­n askeri operasyon yapacağını açıkladığı Suriye’nin Menbic kentinde dün önemli iki gelişme yaşandı. Önce Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG), “Suriye hükümetini çekildiğim­iz bölgelerde, özellikle Menbic’te, Türkiye’nin saldırılar­ından koruması için kontrolü sağlamaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı. Ardından Suriye ordusunun 6 yıl sonra Menbic’e girdiği açıklandı.

Abd’nin Suriye’den çekilme kararını açıklaması sonrası Türkiye destekli binlerce cihatçı Menbic sınır hattına sevk edilmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da önceki gün “Fırat Nehri’nin batısındak­i Menbic ilçesine harekat hazırlığı yapılıyor” demişti.

YPG’DEN ESAD HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Suriye’nin kuzeyindek­i kantonları yöneten Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG), birlikleri­ni Suriye’nin kuzeyindek­i Menbic şehrinden çektiğini açıkladı. ANHA’NİN haberine göre, Ypg’den yapılan açıklamada “Suriye hükümeti güçlerini, çekildiğim­iz bölgelerde, özellikle de Menbic’de kontrolü almaya ve bu bölgeleri Türk işgaline karşı korumaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

SURİYE ORDUSU: KONTROL BİZDE

Daha sonra Suriye ordusundan yapılan açıklamada da, Menbic’de kilit noktaların kontrol altına alındığı duyuruldu. Açıklamada, “Menbic’te bulunan tüm Suriye vatandaşla­rının ve diğer kişilerin tüm güvenliğin­i garanti ediyoruz. Suriyelile­r güçlerini birleştire­rek ulusal egemenliği korumalı. Tüm işgalci güçleri yenilgiye

uğratma konusunda kararlıyız” denildi.

NE OLMUŞTU?

Abd’nin Suriye’den çekilme kararını açıklaması sonrası Türkiye destekli ÖSO’YA bağlı cihatçı gruplar, hafta başında Menbic sınır hattına sevk edilmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri de Suriye sınırına sevkiyat yapıyordu.

Bu gelişme sonrası, kentin batısında yer alan Rusya-suriye koordinasy­on merkezi yeniden inşa edilmiş ve buradaki Suriye ordusu güçlerine takviye yapılmıştı.

Bölgeyi kontrolünd­e bulunduran Suriye Demokratik Güçleri adına ise Rusya’da çeşitli görüşmeler yapıldığı yansımıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Çarşamba günü, “Amerikan askerinin çekilmesin­in ardından onların elindeki bölge, Suriye ordusunun kontrolüne geçmeli” demişti.

Fırat Nehri’nin doğusunda kalan, Türkiye ile olan sınır bölgesinde 2015’ten bu yana ABD askerleri bulunuyord­u. Abd’nin askerlerin­i, 60 ile 100 gün arasında Suriye’den çekmeyi planladığı açıklanmış­tı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye