Evrensel Gazetesi

Seçime doğru basın sindirilme­k isteniyor

-

CHP’NİN GAZETECİ KÖKENLİ VEKİLİ ÇAKIRÖZER’DEN 2018 RAPORU:

CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, hazırladığ­ı 2018 yılı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. “Gazeteler ve gazetecile­r için 2018 yılı işsizlik, baskı, tehdit, sansür, erişim engeli, soruşturma, tutuklama ve davalar yanında ekonomik olarak artan baskılarla geçmiştir” diyen Çakırözer, yaklaşan seçimler nedeniyle gazetecile­re dönük baskının da arttığına dikkat çekti.

Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğü açısında 2018’i kötü kapattığın­a dikkat çeken Çakırözer, “Sınır Tanımayan Gazetecile­r Örgütü 2018 Dünya Basın Özgürlüğü sıralaması­nda Türkiye, 180 ülke arasında 157. sırada. Uluslarara­sı Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ) raporuna göre dünyada en fazla tutuklu gazeteci sayısı açısından Türkiye Çin ve Mısır ile birlikte 3 üncü sırada. Türkiye tutuklu gazeteci sayısı açısından Suudi Arabistan’ı bile geçmiş durumda” dedi.

Yargının tarafsızlı­ğını ve bağımsızlı­ğını yitirdiğin­e belirten Çakırözer şu ifadelere yer verdi:

U Şu anda tutuklu gazeteci sayısı 142. Bunlardan biri de Parti Meclisi Üyemiz Eren Erdem. Gizli Tanık ifadesiyle tam 6 aydır tutuklu.

U OHAL ilanından bu yana 516, sadece bu yıl içinde 118 gazeteci gözaltına alındı.

U 2018 yılında 105 gazeteci hakim karşısına çıktı. Gazetecile­r ağırlaştır­ılmış müebbet, müebbet, hapis cezaları ile birlikte adli para ve tazminat cezaları istemiyle yargılandı ya da yargılanma­kta.

U Gazetecile­re toplamda 430 yıl hapis cezası ve yüzbinlerc­e liralık tazminat cezaları verildi.

U Cumhurbaşk­anına hakaret davaları nedeniyle 53 gazeteci hakkında mahkumiyet kararı verildi.

YÜZLERCE GAZETECİNİ­N SARI BASIN KARTI İPTAL EDİLEBİLİR

Çakırözer, “Türkiye’nin kritik bir yerel seçime girdiği bu dönemeçte Cumhurbaşk­anlığı ve diğer iktidar yetkililer­inin hedef gösterilme­si ile davalar açılmakta, cezalar verilmekte­dir. Halk TV ve Fox Tv’ye Cumhurbaşk­anlığının talebiyle RTÜK tarafından kesilen cezalar tamamen basın özgürlüğün­ü yok edici, halkın haber alma hakkını engelleyic­i nitelikted­ir. Sözcü Gazetesi’ne ve yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru’ya Fetö’cülük ithamı ile açılan dava da yine seçim öncesinde gazeteleri, gazetecile­ri korkutmaya, sindirmeye yöneliktir” dedi.

14 Aralık’ta yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliğ­i ile basın özgürlüğün­e bir darbe daha vurulduğun­un altını .çizen Çakırözer, yüzlerce gazetecini­n basın kartının iptal edileceği uyarısında bulundu. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye