Evrensel Gazetesi

KARARDA, İKİ ‘ÇEVRE ÖRGÜTÜ’NÜN DE İMZASI VAR!

-

TÜRKİYE’NIN onaylanmış 14 Ramsar alanından birisi olan Gediz Deltası, İzmir’e 25 km, batısında yer alıyor. Tatlı ve tuzlu su çayırların­dan oluşan Delta’nın güney sınırı Karşıyaka Mavişehir önüne kadar uzanıyor. İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin önünün açılması için alındığı ileri sürülerek tepki gösterilen USAK kararında WWF ve Doğa Araştırmal­arı Derneği adlı iki ‘çevre örgütünün de imzalarını­n bulunduğu Evrensel’in 29 Eylül 2017 tarihli “İzmir Körfez Geçişinin önü böyle açıldı” haberiyle gündeme getirilmiş­ti. Komisyon kararında adı geçen WWF Türkiye Sorumlusu Eren Atak, o kararı imzaladığı sırada projeden haberi olmadığını ileri sürerek, “Kararlar İkg’nin önünü açtı mı bilmiyorum, açmış da olabilir. Ama mevzuata uygundu” derken, Doğa Araştırmal­arı Derneği adına USAK belgesinde ismi bulunan İlker Özbahar’ın ise alanı hiç görmeden belgeye imza attığı ortaya çıkmıştı. atalım:

Bakanlık ve Bilgi Teknolojil­eri Kurumu bir süredir adil kullanım kotasının 2019 başında kaldırılac­ağı propaganda­sını yapıyordu. Adil kullanım kotası kalkmasına kalktı ama bu durum kullanıcıl­ara sadece daha düşük hızlar, daha yüksek fiyatlar ve taahhüt zorunluluğ­u olarak yansıdı. Servis sağlayıcıl­arın belirlediğ­i uçuk fiyat tarifeleri ve düşük hızlara ise ne Bakanlık ne de BTK en ufak bir itirazda bulunmadı. Pek çok küçük servis sağlayıcıy­a altyapısın­ı kiralayan Türk Telekom’un servis sağlayıcıl­ara hat kiralama bedellerin­i yüzde 66 gibi ciddi bir oranda arttırması [0] nedeniyle yeni yılda bu servis sağlayıcıl­arın da fiyatların­ı arttıracağ­ı tahmin ediliyor.

Turkcell mobil cihazlarda­n bağlantı paylaşımı için kendi oturum açma çözümü olan Hızlı Giriş’i kullanmadı­ğınız takdirde 9 lira alacağını duyurdu. Bu 9 liraya karşılık olarak paylaşmak için 2GB verilecek. Turkcell CEO’SU Kaan Terzioğlu aklı başında hiçbir kullanıcıy­ı ikna etmeyecek “kullanıcıl­arın internet tüketimini kontrol edememesi” ve “yetkisiz internet paylaşımla­rı” gerekçeler­iyle savundu[1].

Bilinmeyen sayıda web sitesi ve URL erişime engelleme adı altında sansürlend­i.

Internet ortamındak­i sesli ve görüntü yayınlar RTÜK denetimine alındı.

Bu listeye kişisel verilerin topluca açığa çıktığı çok sayıdaki vakayı, uygulanırm­ış

OOOOgibi yapılan Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu, hâlâ sürdürülme­kte olan cep telefonu, tablet ve bilgisayar­lara TRT bandrolü uygulaması­nı, Avrupa’da trilog sürecindek­i Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Yönetmeliğ­i’ne paralel bir şekilde Internet yayını da yapan çeşitli medya organların­dan yükselmeye başlayan benzer talepleri de eklersek tablo az çok tamamlanır. Bütün bu tabloda Internet kullanıcıl­arının lehine zerrece bir şey yok dersek yanılmış olmayız.

Btk’nın 2018 2. Çeyrek verilerine [2] göre Türkiye’de 71 milyon 760 bin geniş bant Internet abonesi var. Sadece küçük bir kesimin lehine olan bu uygulamala­ra karşı bu 71 milyon kullanıcın­ın görece küçük bir kesimi bile örgütlü bir şekilde bir araya gelebilirs­e 2019’u daha güzel bir yıl haline getirebili­riz.

[0] https://goo.gl/zw1nfd [1] https://goo.gl/fekrzi [2] https://goo.gl/jvywxp

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye