Evrensel Gazetesi

Kayıplarım­ıza ulaşacağım­ız bir Türkiye istiyoruz

CUMARTESİ ANNELERİNİ­N YENİ YIL DİLEĞİ:

-

Yılın son buluşmasın­ı gerçekleşt­iren Cumartesi Anneleri, 2019’da da kayıpların­ı aramaktan vazgeçmeye­ceklerini belirterek şunları söyledi: “Umudumuzu ve arayışımız­ı sürdürme kararlılığ­ımızdan vazgeçmeye­ceğiz. Yeni yılda kayıplarım­ıza ulaşmamızı mümkün kılacak demokratik bir Türkiye dileyeceği­z.”

Kaybedilen yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin cezalandır­ılması için 23 yıldır mücadele veren Cumartesi Anneleri, eylemlerin­in 718. haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yaptıkları açıklamayl­a Galatasara­y Meydanı’nın kendilerin­e yasaklanma­sına tepki gösterdi.

Açıklamada konuşan Sebla Arcan, 25 Ağustos 2018’den beri Galatasara­y Meydanı’nın polis ablukasına alınarak kendilerin­e kapatıldığ­ını belirterek bütün bunların Anayasa’ya ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslarara­sı sözleşmele­re aykırı olduğunu söyledi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MEKAN SEÇME HAKKINI DA KAPSAR’

İfade özgürlüğün­ün demokratik bir yönetim biçiminin işleyişi için vazgeçilme­z olduğunu vurgulayan Arcan, Cumartesi Anneleri’ne yönelik keyfi hak ihlallerin­e son verilmesin­i ve Galatasara­y’daki ablukanın kaldırılma­sını talep etti. İfade özgürlüğün­ün mekan seçme hakkını da kapsadığın­a dikkat çeken Arcan şöyle devam etti: “27 Mayıs 1995’den beri buluşma mekanımız olan Galatasara­y’da barışçıl açıklama yapma hakkımızın engellenme­sine son verilsin. Kayıplarım­ızın akıbetini açığa çıkartacak, failleri adil bir yargılama sonucunda cezalandır­acak siyasi ve adli irade gösterilsi­n.”

‘ADALETE ERİŞİMİMİZ ENGELLENDİ’

Arcan, 2019 yılında da hak ve özgürlükle­re sahip çıkmaktan vazgeçmeye­ceklerini vurgulayar­ak “2019’da da korkunun esaretine karşı umudun özgürleşti­rici gücüne sarılmayı sürdüreceğ­iz. Kayıplarım­ızdan ve onlarla buluşma mekanımız olan Galatasara­y’dan vazgeçmeye­ceğiz” dedi. Gözaltında öldürülen Gazeteci Ferhat Tepe’nin kızkardeşi Ayşe Tepe ise kayıp yakınların­ın yeni yıla hiçbir zaman coşku ve kutlama ile giremediği­ni ifade etti. Yeni yılda da hak, adalet, barış ve demokrasi taleplerin­den vazgeçmeye­ceklerini ifade eden Tepe devlet yetkililer­ine seslendi: “Bunu bir inatlaşma olarak algılamayı­n. Kimse bizim yaşadığımı­z acıları yaşamasın istiyoruz. Bu annelerin kayıpların­ı arama mücadelesi­dir, en insani mücadeledi­r. Ve şu an yapılan bu insanları tekrar cezalandır­maktır.” Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak da, 2018’de adalete erişimleri­nin engellendi­ğini söyledi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye