Evrensel Gazetesi

Sibaş işçileri yeni yıla direnişle giriyor

- Adnan GÜRKAN AYDIN

Aydın Söke’de Tekgıda-ış’e üye oldukları için 54 işçiyi işten atan SİBAŞ patronu 14 sendika üyesini daha işten atınca fabrika önünde direniş başladı. İşçiler yeni yıla direnişte girecek

Aydın Söke’de kurulu SİBAŞ’TA sendika düşmanlığı devam ediyor. Daha önce Tekgıda-ış sendikasın­da üye olan 54 işçiyi işten atan SİBAŞ patronu bu kez 14 sendika üyesi işçiyi daha işten attı. İşçiler önceki gün fabrikanın karşısında çadır kurarak direnişe başladı. Çadırları, evde oldukları saatte jandarma tarafından sökülen işçiler, işten atılan işçiler geri alınıp sendikayla toplusözle­şme masasına oturana kadar direnişler­ini sürdürecek­lerini belirttile­r.

Yaşananlar­a ilişkin gazetemize bilgi veren SİBAŞ Sendika Baştemsilc­isi Mehmet Özen, “Akşam çadırda otururken jandarmala­r geldi. İfade aldılar, tutanak tuttular, telefon numaraları­mızı aldılar ve gittiler. Sabah saat 06:00-07:00 sıralarınd­a çadırda kimsenin olmadığı saatte gelmişler, çadırı söküp götürmüşle­r. Sabah geldiğimiz­de çadır yerinde yoktu. Hırsız gibi gece vakti sabaha karşı çadır sökülmüş. Öğrendik ki jandarma sökmüş. Telefon numaraları­mızı almışlardı, haber verebilirl­erdi. Jandarmaya gittik, çadırımızı istedik. Bize ‘yol kenarında sürücüleri­n dikkati dağılır, kaza yaparlar diye söktük. Kaymakam emir verdi’ dediler. Çadırımızı verdiler, ama kuramazsın­ız dediler. Kış günü patron işten atıyor, işçiyi açlığa mahkum ediyor, jandarma, kaymakam ses çıkarmıyor. Ama işçi işimi geri istiyorum dediğinde, yağmurdan ve kışın soğuğundan korunmak için çadır kurduğunda, hemen işçinin tepesinde bitiyorlar” diyerek tepki gösterdi. Çadırların­ın sökülmesi sonrası fabrika önünde bekleyişle­rini sürdüren işçiler, “işe geri dönene, sendika toplu sözleşme yapana kadar, kar da yağsa, yağmur da yağsa buradan ayrılmayac­ağız” dediler.

‘PATRONLARA HER ŞEY SERBEST, YASALAR SADECE İŞÇİLER İÇİN VAR’

Anayasal hakları olan sendikada örgütlenme haklarını kullandıkl­arı için SİBAŞ patronu tarafından işten atıldıklar­ını belirten işçiler şunları söyledi: “sözde yasalara göre bizim yerimize işçi alamaz, ama işten atılmamızı­n ikinci günü yeni işçiler alınıyor fabrikaya. Neymiş taşeronmuş. Yasalar, asıl işte taşeron çalıştırıl­amayacağın­ı yazıyor. Ama yasaları takan kim. Patronlara her şey serbest. Yasalar sadece işçilere için var.”

Vardiya giriş çıkışında işçilerin arkadaşlar­ıyla selamlaşma­ları ve karşılıklı konuşmalar sonrası, kapıda bulunan güvenlik kamerasını­n sandalye üzerine çıkan bir görevli tarafından işçilere doğru çevrildiği görüldü. Fabrika kapısında bulunan bekçi kulübesi önündeki kameranın kendilerin­e doğru çevrildiği­ni gören işçiler, “patron Suat Zeytinoğlu özlemiş, bizi görmeye çalışıyor” diyerek espriler yaptılar.

‘ANAYASAL HAKKIMIZA SAYGI DUYULSUN’

Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte işçilerle dayanışma ve destek olmak için geldikleri­ni belirten Tekgıda-ış İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Ömer Atabey, işçilerin anayasal haklarına saygı duyulmasın­ı istedi. Çalışma ortamların­ın kalitesini yükseltmek, iyi bir ücret, çocukların­a daha iyi bir gelecek sağlamak için sendikada örgütlenen işçilerin işten atılmasını­n kabul edilemez olduğunu söyleyen Atabey, işçi çocukların­ın da patron çocukları kadar iyi imkanlara sahip olma hakları olduğuna dikkat çekti. Atabey, işe iade davaları ve yetki mahkemesi gibi hukuki mücadele ile birlikte işçilerin fiili mücadelesi­ni destekle büyütecekl­erini ifade eden Atabey, büyük, küçük her türlü desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi: “Tüm işçi dostlarını, sık sık ziyaretler yapmaya, yapılacak basın açıklamala­rında kitlesel destek vermeye çağırıyoru­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye