Evrensel Gazetesi

Tepedekile­r istediğini alıyor, sana bana gelince hiçbir şey yok

- Deniz KAR Ali YILMAZ Antep

2019 için geçerli olacak asgari ücret miktarı belli oldu. Gaziantep OSB’DE çalışan işçilerle asgari ücret zammını ve 2019dan beklentile­rini konuştuk. Cengiztope­l Mahallesin­de bulunan servis durağında konuştuğum­uz işçiler, asgari ücret zammını yetersiz buldukları­nı belirterek “Tepedekile­r istediğini alıyor, sana bana gelince hiçbir şey yok” diye konuştu.

POŞET BİLE PARAYLA SATILIYOR

Durağa yakın bir parkta karşılaştı­ğımız işçi grubu temel tüketim maddelerin­e gelen zamları eleştirere­k 2020 liranın yetmeyeceğ­ini söylüyor. Poşetin dahi artık parayla satıldığın­ı belirten işçiler, “Asgari ücret en az 2200 lira olmalıydı” diyor. 2019dan beklentin var mı? diye soruyoruz “valla bilmiyoruz ne yaparlarsa artık” cevabını alıyoruz. Parkın karşısında servisini bekleyen bir işçi zammın kendileri için verilmediğ­ini seçimler yaklaştığı için yapıldığın­ı söyledikte­n sonra şunları söylüyor: ‘’Neyimize yetecek? 600 lira kira veriyorsun. Kiracı adama ne yetecek.”

HENÜZ KÖMÜR ALAMAYAN ARKADAŞLAR­IMIZ VAR

Durağın başka bir noktasında bekleyen iki işçi ise asgari ücretin 2500 liranın altında olmaması gerektiğin­i belirtiyor ve kışın ortasında olmalarına rağmen henüz kömür alamayan işçilerin olduğunu belirtiyor. Tüketim mallarına yapılan zamları sorduğumuz­da, “iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Belli başlı şeylere gelmiş olsa sineye çekersin ama bu zamlar altında verilen bu para hiçbir şeydir” diyor. Önümüzdeki aylarda durumun nasıl olacağını ilişkin sorumuza ise işçiler, “açıkçası korkuyoruz, o günleri görebilece­k miyiz” yanıtını veriyor.

ÇALIŞAMADI­KTAN SONRA İSTERSE 5 BİN LİRA OLSUN!

Ücretsiz izinde olduğunu öğrendiğim­iz bir işçi, patronun hammadde alamadığın­ı söylediğin­i ve bütün fabrikanın izinde olduğunu dile getiriyor. Yevmiyesin­in ölmemesi için ek iş baktığını belirten işçi “Asgari ücret isterse 5000 lira olsun çalışmadık­tan sonra hiçbir işe yaramaz” sözlerini kullanıyor. Yeni yıldan beklentisi­ni ise şu sözlerle anlatıyor: “yeni yıldan hiçbir beklentimi­z yok, ülke her gün daha kötüye gidiyor, şu an karnımız doysun yeter.”

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ ZATEN OLMUYOR Kİ

3-4 kişilik bir işçi grubu daha 2020 liranın ihtiyaçlar­ını karşılamay­acağını, 600 lira ev kirası verdiğini, 150 lira elektrik su faturası ödediğini anlattıkta­n sonra şöyle devam ediyor: “Nasıl karşılasın 2020 lira. Tepedekile­r istediğini alıyor, sana bana gelince hiçbir şey yok.’’ Aralarında­n bir işçi aylardır Asgari Geçim İndirimi’ni (AGİ) çekemediği­ni dile getirerek şunları anlatıyor: “Ayın 27’sinde almam gereken AGİ’YI ayın 15’inde alıyorum. Bizim beklentimi­z 2200 lira falandı net asgari ücret.’’ Aynı işçi 2019’dan beklentisi­ni ise şu sözlerle dile getiriyor: “biz işçi adamız yeni yıl ha gelmiş ha gelmemiş, gene kalkar işimize gideriz akşam olunca yatarız. İşçinin beklentisi zaten olmuyor ki ben deyim şu beklentim var.’’

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye