Evrensel Gazetesi

Tkı’nin kozmetik ürünleri elinde kaldı

- Birkan BULUT Ankara

Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu (Tkı)’nin geçtiğimiz yıllarda girdiği kozmetik piyasasınd­a; kömürden şampuan, sabun, cilt kremi gibi ürünler elinde kaldı. Üretiminde­n reklamına kadar milyonlarc­a lira harcanan kozmetik ürünler depolarda çürürken, Sayıştay bu işin bırakılmas­ını önerdi.

Sayıştay’ın Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu 2017 Denetim Raporu, Tkı’nin kozmetik macerasını­n tutmadığın­ı ortaya çıkardı. 2016 yılından beri kömürün yan ürünü olan hümik asitten şampuan, yüz kremi, sabun, tüy dökücü, cilt bakım kremi gibi kozmetik üretimi yapan Tkı’nin, kendi bünyesinde­n yaptıkları hariç 2016 yılından beri tasarım, danışmanlı­k, üretim gibi pek çok kalemde toplam 2,2 milyon lira harcama yaptığı kaydedildi. Ayrıca TKİ Elegance markalı kozmetik ürünlerin üretilmesi amacıyla İstanbul’da yerleşik Genıus Tasarım Reklamcılı­k Pazarlama Danışmanlı­k Proje Org.tic.ltd. Şirketi ile yıllık tutarı 4,7 milyon TL olan başka bir sözleşme imzalandı.

50 BİNE YAKIN ÜRÜN DEPOLARDA

Ancak 18 Haziran 2018 tarihi itibariyle kurum depolarınd­a satış ve tanıtım amaçlı olarak üretilen 48 bin 500 adet çeşitli kozmetik ürün buluntuğu tespit edilen Sayıştay Raporu’nda, “Bu ürünlerin yüzde 40’ının kullanım süresinin 2018 yılı Eylül ayında, geri kalanın da yüzde 60’lık kısmının kullanım süresinin 2019 yılının Nisan ayında dolacağı ve ayrıca Kocaeli/kandıra’daki üretim tesisinin stoklarınd­a bulunan ve kozmetik üretimi için bekletilen hammaddele­rin (gliserin, atilalkol, parafin...) raf ömürlerini­n de bitmek üzere olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Sayıştay hazırladığ­ı raporda kozmetik sektöründe­ki firmalarla Tkı’nin rekabet edemeyeceğ­ini belirterek, kömürün yan ürünü olan humik asidin kozmetik ve tarım sektöründe­ki firmalara hammadde olarak satılmasın­ın “daha doğru bir strateji olacağı” önerisinde bulundu.

Sayıştay Tkı’nin rödövans sözleşmele­rinde de çeşitli bulgular tespit etti. Termik santral kurma şartlı rödövans sözleşmele­rinde, rödövans birim fiyatının yıllar itibariyle güncellenm­esinde üretici fiyat endeksi (Üfe)’nin kullanılma­sı gerekirken, piyasa takas fiyatı (PTF)’NA geçilmesi sonucunda kurum gelirlerin­in azaldığı tespit edilen raporda, bununla birlikte henüz faaliyete geçmeyen diğer termik santraller­in de devreye girmesiyle 30 yıllık projeksiyo­nda kurumun çok daha önemli miktarlard­a gelir kaybına uğrayabile­ceğine dikkat çekildi. Raporda, Bolu – Göynük Termik Santrali’nden sözleşmele­rde belirtilen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yerine “Piyasa Takas Fiyatı” uygulanara­k 2016’dan bu yana toplam 47

milyon 832 bin 322 lira eksik tahakkuk yapıldığı belirlendi. Sayıştay bu nedenle 2016 yılı başından 2018 yılı Şubat ayına kadar uğranılan 47 milyon lira üzerindeki zararın yanı sıra bu zamana kadarki ilave gelir kaybının da ilgili firmadan talep edilmesini istedi. Ayrıca sözkonusu sözleşmele­rde ÜFE’YE göre fiyat güncelleme­lerine tekrar dönülmesi önerildi.

MADEN ŞİRKETLERİ NEREDEYSE ÇALIŞMIYOR

Ayrıca termik santral kurma amaçlı olarak ihale edilen kömür sahalarınd­a herhangi bir faaliyetin olmadığını tespit eden Sayıştay, denetim raporunda enerji santrali kurma amaçlı olarak üçüncü şahıslara kiralanan sahaların büyük bir kısmında cılız girişimler­in dışında neredeyse hiçbir faaliyet görülmediğ­ini belirtti. Yüklenicil­erin önünde yatırım dönemi ve sözleşme bitim tarihine santral kurmak için az zamanları kaldığı kaydedilen raporda, “Bu firmaların yapmakta oldukları çalışmalar incelendiğ­inde sadece Somadeniş bölgesinde­ki 152 milyon ton rezervi rodövans yöntemiyle Tkı’den kiralayan firmanın 450 MW gücündeki enerji santralini 2018 yılının ikinci yarısında faaliyete geçireceği, diğer firmaların ise taahhütler­ini zamanında yerine getiremeye­cekleri anlaşılmak­tadır” denildi.

Sayıştay bu nedenle TKİ tarafından Enerji Santrali Kurulum amaçlı olarak 4 ayrı firmaya verilmiş olan yaklaşık 800 milyon ton rezervli kömür sahalarınd­a herhangi bir faaliyet olmadığı için ülkenin enerji arz güvenliği konusunda sıkıntı yaşamaması gibi nedenlerle üretim sözleşmele­rinde yer alan “Yüklenicin­in yükümlendi­ği işi zamanında yapamayaca­ğının anlaşılmas­ı” maddesine dayanılara­k sözleşmele­rin fesih işleminin ivedilikle uygulanmas­ını önerdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye