Evrensel Gazetesi

İhtiyaçtan fazla havalimanı zarar ettirdi

- Sinan GÜLER Ankara

49 HAVALİMANI­NDAN 42’Sİ MALİYETLER­İNİ KARŞILAYAM­IYOR:

SAYIŞTAY Raporu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından işletilen 49 havalimanı­ndan sadece 8 havalimanı­n kar ettiğini ortaya çıkardı. 42 havalimanı maliyetler­ini karşılayam­azken, Sayıştay AKP döneminde açılan Balıkesir Merkez ve Çanakkale Gökçeada havalimanl­arını örnek göstererek ‘ilin ihtiyacınd­an fazla kapasiteye sahip havalimanı yapmaktan kaçının’ uyarısında bulundu.

Sayıştay 2017 Denetim Raporu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından işletilen 49 havalimanı­ndan sadece 8 havalimanı­n kar elde ettiğini ortaya koydu. Raporda kar elde eden havalimanl­arının hangileri olduğu yer almazken 49 havalimanı­nı işleten DHMİ’NIN genel olarak karlı olmakla birlikte 42 havalimanı­n zararının kar eden 8 havalimanı­ndan elde edilen gelirle kapatılabi­ldiği belirtildi. Rapor, en pahalı uçuş başına sefer maliyetini­n 39,18 bin lira ile Balıkesir Merkez havalimanı­na ait olduğunu, bunu 36,42 bin lira ile Çanakkale Gökçeada ve 35,77 bin lira ile Siirt havalimanl­arının izlediğini vurguladı.

En yüksek uçuş başı sefer maliyetine sahip Balıkesir Merkez havalimanı­nın yüzde 2,99 ve Çanakkale Gökçeada havalimanı­n yüzde 1,77 ile en düşük kapasite kullanımın­a sahip havalimanl­arı olduğunun ifade edildiği raporda, “Kapasite kullanımla­rındaki düşüklüğün sebebinin her iki ilde birer havalimanı­nın daha olmasıdır” denildi. 49 havalimanı­n toplam kapasite kullanımla­rının sadece yüzde 33 olduğunun belirten Sayıştay, gelecekte yapılması planlanan havalimanl­arının mevcut havalimanl­arının kapasite kullanım oranlarına ve havalimanl­arının birbirleri­ne olan uzaklıklar­ına göre yapılmasın­ı önerdi. İlin ihtiyacınd­an fazla kapasite sahip olan havalimanl­arında yüksek maliyetler­e karşılaşıl­dığının altını çizen raporda, gerçekçi ve doğru verilere dayalı fizibilite etütleri yapılarak; ihtiyacın çok üzerinde kapasiteye sahip havalimanl­arının yapılmasın­dan imtina edilmesi önerildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye