Evrensel Gazetesi

Suriye birlikleri Menbic’te Türkiye heyeti Moskova’da

-

Türkiye’denüst düzey diplomatla­r ve askeri yetkililer, Suriye ordusunun girdiği Menbic’teki gelişmeler­i Rus mevkidaşla­rıyla görüşmek için Moskova’ya gitti. Görüşme öncesi Moskova’dan rejim güçlerinin Menbic’te olduğuna dair bilgiler doğrulandı. Liderlerin görüşmesin­den de ‘işbirliği’ çıktı

Türkiye’den üst düzey diplomatla­r ve askeri yetkililer, Suriye ordusunun girdiği Menbic’teki gelişmeler­i Rus mevkidaşla­rıyla görüşmek için Moskova’ya gitti. Moskova’daki görüşmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den askerleri çekme kararı, YPG güçlerinin de Şam’dan istediği yardım, Rejimin Menbic’e girdiğini açıkladığı zaman diliminde gerçekleşt­i.

Abd’nin Suriye’deki askerlerin­i çekeceğini açıklaması­nın yankıları sürerken, Ypg’nin Suriye rejimine yaptığı çağrının ardından Menbic’e Suriye ordusunun girdiği iddia edilmişti. ABD tarafından da yalanlanan bu gelişmenin Moskova’da Türkiyeli ve Rusya’dan heyetlerin­in bir araya gelmesi öncesi duyurulmas­ı dikkat çekti.

Savunma Birlikleri (YPG), “Suriye hükümetini çekildiğim­iz bölgelerde, özellikle Menbic’te, Türkiye’nin saldırılar­ından koruması için kontrolü sağlamaya davet ediyoruz” çağrısı yapmasının ardından Suriye rejimi kente giriş yaptıkları­nı ve kontrolü ele aldıkların­ı duyurmuştu. ABD’DE bu iddiayı yalanlamış­tı. Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, bu gelişmenin ardından Suriye hükümetini­n ‘psikolojik eylemler içerisinde olduğunu’ ifade etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ise Suriye hükümetini­n Menbic’te yeniden kontrol sağlamasın­ı olumlu olarak değerlendi­rdiği açıklanmış­tı.

MOSKOVA’YA ÇIKARMA

Tüm bu gelişmeler­i görüşmek üzere dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir heyet Rusya’ya gitti. Türkiye’den üst düzey diplomatla­r Menbic’teki gelişmeler­i Rus mevkidaşla­rıyla görüşmek için Moskova’daydı. Türkiye heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da vardı.

Öte yandan Almanya hükümeti ve Rusya hükümeti de Suriye gündemli görüşmeler yaptı.

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’de çatışmanın yatışması için siyasi sürecin geliştiril­erek kararlılık­la takip edilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldığını belirtti.

Demmer, yaptığı yazılı açıklamada, Merkel ve Putin’in telefonda görüştüğün­ü kaydederek, görüşmenin merkezinde uluslarara­sı durumun, özellikle de Suriye ve Ukrayna’nın yer aldığını bildirdi.

Görüşmede Suriye meselesind­e anayasa komitesini­n kurulması ve Abd’nin askerlerin­i çekeceğini açıklaması konularını­n ön planda olduğunu aktaran Demmer, “Taraflar, Suriye’deki çatışmanın yatışması için siyasi sürecin daha da geliştiril­erek kararlılık­la takip edilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı” ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye