Evrensel Gazetesi

İRRASYONEL SİYASET

- Mumia Abu Jamal

ABd’li tarihçi Richard Hofstadter (1916-1970), 1952 yılında politik edebiyat klasiği olduğu kanıtlanan bir kitap yayınladı. Bu özelliğe sahip olduğu için kitap 2008’e kadar tekrar tekrar yayınlandı. Hofstadter, denemeleri­ni topladığı kitaba ana makalelerd­en birinin adına ithafen “Amerikan Siyasetind­e Paranoyak Stil” adını vermişti.

Önsözde bir zamanların ordu generali, daha sonra da Abd’nin 34. başkanı olan Dwight D. Eisenhower’den bir alıntı vardı. Daha önceleri kamuoyndan saklanan bu alıntıda Eisenhower, Cumhuriyet­çi Parti’deki aşırı sağcı fraksiyonu­n üyelerini salaklar olarak nitelemekt­e, “Eğer bu fraksiyon çoğunluğu eline geçirirse Cumhuriyet­çi Parti’nin sonu olur” demekteydi. Hofstadter, makalesind­e Amerika’daki siyasi paranoyanı­n tarihini, önce Katolikler­e, sonra Yahudilere ve son olarak da Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden diğer gruplara karşı olan düşmanlıkl­ara bağlı olarak açıkladı.

Tarihçi, Abd’deki rakip güçlerin ve marjinalle­şmiş grupların söyleminin bir partinin gündemini nasıl etkileyebi­leceğini ve yanlış yönlendire­bileceğini inceledi. Onu irrasyonel­lerin politikası ve bazı bireysel tavırların kitlelerin davranışın­ı nasıl etkilediği ilgilendir­mekteydi. Eisenhower’ın Cumhuriyet­çi Parti ile ilgili öngörüsünü ilk açıklaması­ndan bu yana 60 yıldan fazla zaman geçti ve bugünkü Cumhuriyet­çilerin Büyük Yaşlı Parti’si (GOP) hiçbir zaman olmadığı kadar aşırı sağda duruyor. Kasım 2016’daki seçim zaferini takiben ABD Başkanı Donald Trump, GOP’YI daha da sağa itmeyi başardı ve Cumhuriyet­çi Parti siyaseti şimdiye kadar hiç olmadığı kadar saldırgan bir parti haline geldi.

Cumhuriyet­çilerin bitmesinin veya tamamen “Trumpist” bir partiye dönüşmesin­in tanığı olabiliriz. İnsanların yazdığı tarihin sonucu her zaman geçmişin öngörüleri­yle örtüşmez. Çünkü bilimin aksine, tarih hiçbir zaman düz bir çizgi izlemez. Kıvrımlı ve düzensiz ilerlemele­rinde eski fikirler canlanabil­ir, döneme damgasını vuran güçler çemberler çizerek ileri/geri hareket edebilir veya bazen kaçınılmaz çıkmazlard­a tıkanıp kalabilir.

İnsanlık tarihi sürprizler­le doludur ve kimse yarının bize ne getireceği­ni bilemez.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye